Bolna menstruacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3 | Broj poruka: 47

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolna menstruacija


Autor Poruka

Feniks92

03.05.2012. 11:35

Postovani,
Unazad godinu dana imam uzasno bolne menstruacije,cak bih morala prelezati dva dana,ne pomazu mi nikakve tablete protiv bolova. Bila sam kod svoje ginekologice,imala sam cistu,no ona je pukla, al ja i dalje imam bolne menstruacije kojima ne znam uzrok. A ginekologica mi nr smije dati nikakve tablete zbog Raynaudovog sindroma pa moram trpjet. Bojim se i za buducnost :/ zaboravila reci i da mi svaka mjesecnica kasni tj zadnja mi dosla tek 44 dan.
Sto mi ciniti?

Mario Ćurić, dr. med.

03.05.2012. 19:00

U Vašem slučaju radi se o sekundarnoj dismeroji tj o bolnoj menstruaciji koja je nastala kasnije a ne u početku menstrualnih krvarenja.
Bilo bi uputno isključiti najčešća stanja koja mogu dovesti do bolnih menstruacija :upalna bolest zdjelice (brisevi vrata maternice,papa test).
Ginekološkim pregledom i ultrazvukom isključiti promjene na maternici npr miomi i polipi endometrija te promjene na jajnicima i jajovodima .

Zbog produljenih ciklusa potrebno je učiniti hormonsku obradu omgdrediti spolne hormone ,hormone štitnjače i hipofize.

Uz lijekove protiv bolova možete uzeti i spasmilitike tj lijekove koje smanjuju grčeve maternice.

ninja22

15.05.2012. 22:35

Poštovani,

prije mjesec dana sam bila na inseminaciji, menstruacija je uredno prošla, bez većih bolova i bila je oskudnija nego inače, iako sam mislila da će biti suprotno. U dogovoru s dr. ovaj ciklus pauziram i u postupak krećem ponovno idući mjesec.

Ono što me jako zabrinjava su dva snošaja, jedan u subotu, a drugi jučer, koji su bili jako bolni. U subotu me je, između ostalog, boljelo u području desnog jajnika, što sam pripisala mogućoj ovulaciji, ali je bilo toliko bolno da nisam mogla stajati na nogama. Bez obzira na bol, suprug i ja nastavljamo "raditi na bebi", no kao što sam navela, i sam odnos je bio jako bolan, prvi, u subotu nešto manje, a jučerašnji zbog kojeg sam se i zabrinula, toliko bolan da sam nakon odnosa nepomično ostala ležati u grču, a bol se protezala od područja jednjaka???, čak mi je išlo i na povraćanje, pa sve do područja maternice i opet nisam mogla ustati na noge. Ujutro je sve bilo u redu, bez bolova.

Nikad do sad s navedenim nisam imala problema. Da li to sve može biti posljedica protekle inseminacije, koristila sam Letrozol za stimulaciju jajnika i nakon insemnacije Utrogestan 3x2 vaginalno?
Koje su sve pretrage potrebne da se otkrije što mi se događa?


Unaprijed hvala,

lijep pozdrav






Mario Ćurić, dr. med.

16.05.2012. 14:00

Cijenjena

Iz vašeg pitanja mogu zaključiti da se vjerojatno radi o puknuću cistične tvorbe na jajniku na strani gdje su bili izraženiji bolovi.
Najčešće se radi o cisti nešto većoj od zrelog folikula pri čemu se tekućina razlije po trbušnoj šupljini i dolazi do jakih bolova
koji se smire pošto se tekućina većim dijelom upije u potrbušnicu.
Ovo što vam se dogodilo ne bi smjelo imatiti veze sa inseminacijom,niti sa lijekovima koje ste uzimali.
Može se učiniti uzv te se da vidjeti nešto tekućine u trbuhu ili ponekad možda još koja cista.
U slučaju da se tegobe i dalje ponavljaju potrebno je učiniti bakteriološke briseve grlića maternice da se isključi upala koja bi
mogla imati slične simptome.

makso

17.05.2012. 20:15

Poštovani,

prije mjesec dana počela sam trenirati 3x tjedno, inače imam izrazito bolne menstruacije,
međutim sada sam imala menstruaciju koju doslovno, nisam niti osijetila.

Da li je moguće da treniranje povoljno utječe na mestruaciju, naime
očekivala sam da će me možda boljeti još više a ugodno sam se iznenadila
kada nisam imala apsolutno nikakve bolove, čak niti glavobolje..?



Mario Ćurić, dr. med.

18.05.2012. 12:10

Poštovana


Treniranje i podizanje opće kondicije u osnovi može smanjiti tegobe i osjećaje boli zbog raznih uzroka.
Teško se može zaključiti da je nakon kratkog treniranja došlo do tako velike promjene.Potrebno je sačeka
ti par ciklusa :ako menstruacije budu bezbolne ili smanjene bolnosti ,ciklusi redoviti ,krvarenje uobičajene jačine ,
moći će se zaključiti da je treniranje djelovalo povoljno na bolne menstruacije.

jonsar

21.05.2012. 16:05

Postovani, u poslednjih 2,3 godine imam jako bolne menstruacije. Svaki put imam strasno jake grceve u donjem delu stomaka da ne znam gde cu sa sobom, proliv i povracam. Koristim caffetin protiv bolova (ponekad ni on ne pomaze...), 2 dana na svakih 6sati moram uzimati sledecu tabletu jer delovanje leka se smanjuje i pocinjem da osecam opet bolove,prvih dva dana sam samo kod kuce i jako umorna tj iscrpljena od svega toga. Da li biste mi mogli pomoci u resavanju tog problema?

Unapred zahvalna!

Mario Ćurić, dr. med.

21.05.2012. 19:10

Cijenjena

U vašem slučaju radi se vjerojatno o sekundarnoj dismenoreji ili bolnoj menstruaciji koja je postala bolna kasnije a
ne odmah sa prvim menstruacijama . Najčešće je to ipak povezano sa urednim ciklusom tj redovnim menstruacijma.
Da bi se isključila druga stanja koja mogu izazvati slične tegobe potrebno je učiniti ginekološki pregled,papa test i
ginekološki uzv.

Ako su nalazi uredni preporuča se uzimati kontracepcijske pilule koje su prilagodjene vašoj dobi i općem zdravstvenom stanju.
Prethodno treba učiniti i krvne i eventualno ostale pretrage da bi se isključila stanja koja su smetnja uzimanju kontracepcijskih pilula .
Ako iz bilo kojeg razloga ne možete uzimati hormonsku kontracepciju mogu Vam pomoći lijekovi koji dijeluju na smanjenje grčeva
kao što je npr drotaverinhidroklorid 2x 80 mg u dane kada imate bolove.

ivaci

22.05.2012. 21:55

Poštovani!
Nakon svih pretraga zbog bolnih menstruacija, zadnji lijek koji sam dobila od ginekologa je Ketonal forte., no ni ovaj lijek mi ne pomaže spriječiti grčeve u nogama koji se javljaju pri svakoj menstruaciji..molim Vas možete li mi objasniti zašto dolazi do grčeva u nogama i da li postoji neki lijek na prirodnoj bazi koji bi mogao spriječiti grčeve ?( javljaju se prvi i drugi dan menstruacije, od zdjelice pa sve do listova).. Unaprijed hvala, lijep pozdrav!

Mario Ćurić, dr. med.

23.05.2012. 20:25

Poštovana

U Vašem slučaju potrebno je dopuniti ginekološke pretrage obradom cirkulacije (krvi) nogu pri čemu bi bilo doboro učiniti pregled
kod vaskularnog kirurga i dodatnih pretraga predloženih sa njegove strane (uzv protoci) te eventualno pregled neurologa.
Nema direktne povezanosti bolne menstruacije sa grčevima u nogama ,u obzir dolaze smetnje u protoku krvi u kapilarama
zbog nakupljanja viška tekućine u sklopu premenstrualnog sindroma.

medica.89

28.05.2012. 10:30

Poštovani,
imam 22 god i otkako sam dobila prvu menstruaciju imam nesnošljive bolove(prva 2-3 dana nisam sposobna za obavljanje bilo kakvih poslova). Bila sam kod ginekologa(ultrazvučni pregled), i nemam nikakvih problema...Pila sam raznorazne čajeve i tablete(ketonal,voltaren,ibuprofen,naklofen,kombinovani prašak za bolove,rapten duo,brufen itd...) ali stvarno ništa mi ne pomaže...Imam jake bolove, grčeve u donjem dijelu stomaka i leđa te u "trtici"(kao da mi se sve kosti "raspadaju"blunk,povraćanje,diarea te vrtoglavica...
Inače pokušam s tabletama(trenutno pijem brufen 4-5 dana prije menstruacije) te tabletama protiv bolova prvi dan i ukoliko ništa od toga ne pomogne(inače ih sve povratim tako da nemaju nekog efekta)...onda moram u hitnu i nekad dobijem samo injekcije(voltaren i ibuprofen) a nekad infuziju i injekciju(u zavisnosti u kakvom stanju dođemhappy )
Prije par godina mi je doktor propisao dabroston od kog sam neprestano plakala i od kojeg su mi se pojavile dlačice na bradi i na grudima(pa pokušavam to riješiti laserskim putem,ali....),pa pošto mi je bilo loše,zamijenio mi je tablete i propisao yasmin kojeg sam pila skoro godinu dana...kad sam prekinula,bolovi su se vratili sljedeći mjesec.
Jedino u čemu su mi te tablete pomogle je da su mi se ustabilili ciklusi(inače mi je kasnilo po 3-4 mjeseca), ostalo ništa...
Prije 3 mjeseca sam imala prve spolne odnose...stvarno je bilo previše bolno,pa sam na svoju ruku kupila canesten vaginalete (pošto sam pročitala da pomažu kod upala i kod bolnih spolnih odnosa)..bilo mi je lakše(ali mislim da 2 nisam iskoristila pravilno,jer me bilo strah staviti ih),ali...trenutno opet imam isti problem da me osim menstruacija boli i kad imam spolne odnose...
Nisam bila na "pravom ginekološkom pregledu"..stvarno me strah i ako postoji išta da mi možete preporučiti osim toga,bila bih Vam jako zahvalna...Znam da ću morati otići,ali da bar potraje dok ne skupim hrabrosti... happyMožete li mi pomoći, da mi objasnite kako treba "teći" taj prvi pregled?Da li je bolan?Stvarno me dosta sram i strah...
Napominjem, moj partner i ja smo jedno drugom "prvi" i u dugogodišnjoj smo vezi..I,željela sam Vas još nešto pitati...Da li je za čuvanje od trudnoće dovoljno da koristimoo kondome u kombinaciji s prekinutim snošajem?
Nadam se da Vam nisam previše "dosadna",ali "novi" smo u tom svijetu i bila bih Vam jako zahvalna ako mi možete pomoći...Veliki pozz...

Mario Ćurić, dr. med.

28.05.2012. 13:00

Poštovana
Iz vašeg pitanja vidljivo je da imate klasičnu sliku bolnih menstruacija.
svi lijekovi koje ste nabrojala samo pomažu da se smanji osjećaj boli.
Dakako, potrebno je učiniti kompletan ginekolološki pregled u koji je svakako uključen papa
test ,vaginalni ultrazvuk te klasični ginekološki pregled sa zrcalima i sa dvije ruke.
Pregleda se ne trebate bojati jer je uglavnom bezbolan ako se iole pažljivo izvodi.
Ukoliko su sve pretrage koje učinite uredne preporučam da svakako pokušate ponovno sa tabletama
za kontracepciju jer je to za Vas trenutačno najbolji izbor koji vas štiti od trudnoće ali i od tegoba koje navodite.
Pri odabiru tbl liječnik će voditi računa o vašim tegobama i potrebama. preporučam još neko vrijeme koristiti kondom
kao zaštitu od infekcije..

Inače je ,kondom, ako se pravilno koristi uz praćenje plodnih dana dovoljan za zašitu od trudnoće.

Zabrinutadobola

01.06.2012. 10:35

Poštovani.Moja prva menstruacija je bila sa 10-11 godina,a sada imam 19.U početku mi je bila redovna,ali kasnije nije.Desi se da nemam menstruaciju po 2 ili 3 mjeseca,a kada imam traju 3 dana najviše i jako su bolne,neizdržljive,često ne pomažu ni tablete protiv bolova.Sada sam prilikom mijenjanja uloška primijetila tamno smeđ iscjedak(boja čokolade) gust i sluzav.Inače imam mnogo bijelog pranja,odnosno te sluzi nebitno da li trebam imati menses ili sam već imala.Nedavno kada sam zbog kamena i pijeska u buregu radila pretrage,između ostalog radila sam i UZ jajnika i na lijevom jajniku mi je pronađena cista,no doktor nije znao da li je to bila vodena koja sama puca ili trajna.Čitajući pitanja i odgovore po forumima,pošteno sam se isprepadala i evo noćim razmišljam zbog čega je to tako.Da li postoji mogućnost da imam policistične jajnike?A čitala sam da zbog policističnih jajnika i bijelog pranja teže dolazi do trudnoće,a svakako da u budućnosti planiram porodicu.Molim što skoriji odgovor kako bih znala šta dalje da radim.Duboko zahvalna.

Mario Ćurić, dr. med.

01.06.2012. 21:15

Poštovana .
Iz vašeg pitanja može se zaključiti da postoji sumnja da imate policističe jajnike .Zbog odsustva izbacivanje zrele jajne stanice iz jajnika kasne vam menstruacije
te možete imati ostale tegobe:povećana tjelesna težina ,akne te pojačana dlakavost.
Otprilike 2O posto djevojaka vaše dobi ima slične tegobe.
Ne morate se bojati posljedica .Bilo bi do dobro da počnete koristiti tablete za kontracepciju u dogovoru sa vašim liječnikom uz prethodnu obradu.
Kasnije kada budete htjeli trudnoću,ako bude smetnji kod začeća postoje lijekovi kojima se može stimulirati izbacivanje zrele jajne stanice.

babooshka00

18.06.2012. 16:20

Poštovani, bila sam kod ginekologice radi bolnih menstruacija i preproručila mi je kontracepcijske pilule Lindynette 20(rekla je da to preporučava svim zdravim djevojkama) stvar je u tome da meni više tablete protiv bolova ne pomažu, imam jake grčeve u trbuhu, padam u nesvjest od bolova i jedva stojim na nogama dok me grči. Pošto nemam seksualne odnose koristila bi ih samo radi tih bolova pa me zanima isplati li se "trovati" tabletama samo iz tog razloga? Pročitala sam u uputama: "tablete ne smijete uzimati ukoliko imamo bilo kakvo stanje koje nas može izložiti riziku od stvaranja krvnih ugrušaka ili takvo stanje imate u obiteljskoj povjesti bolesti" meni su i baka i mama imale trombozu radi nezdravog hranjena pa me zanima smijem li ih ja uzimati ili ipak ne bi smjela? išla sam na vađenje krvi ali ginekologica me je pitala samo za moje prijašnje bolesti, ne obiteljske. molim pomoć

Mario Ćurić, dr. med.

19.06.2012. 18:35

Poštovana
Svakako bih vam preporučio uzimanje uzimanje tableta protiv začeća. One u većini slučajeva sprečavaju izbacivanje zrele jajne stanice a time i bolne menstruacije.
Bilo bi uputno prije početka uzimanja kontracepcije učiniti pretrage zgrušavanja krvi ako to niste učinila do sada, a da bi se isključila nasljedna sklonost ubrzanom
zgrušavanju krvi što bi tablete mogle još pojačati.
Ako nalazi budu uredni ne morate se bojati tableta jer će te imati puno pozitivnih efekata. Manji gubitak krvi za vrijeme menstrualnog krvrarenja,bezbolne menstruacije
poboljšanje tena (akne ,ispadanje kose i slično).

babooshka00

25.06.2012. 20:25

Evo imam još jedno pitanje, što se tiče tih uzimanja pilula i povezanosti sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Nakon koliko vremena uzimanja tih tableta dolazi do povečanja mogučnosti da dobijem trombozu. Ako npr uzimam samo jedan paket pilula i onda prekinem oće li doć do ikakvih problema s ugrušavanjem krvi? Išla sam samo vadit krv, nikakve dodatne testove nisam uzimala

Mario Ćurić, dr. med.

27.06.2012. 18:30

Poštovana
Opasnost od pojačanog zgrušavanja krvi prilikom uzimanja tableta za kontracepciju je nešto povećana na početku uzimanja tableta prvih nekoliko mjeseci te se kasnije smanjuje .
Nije poželjno prekidati terapiju pa ponovno počinjati poslije pauze jer se na taj način povećava mogućnost problema sa zgrušavanjem krvi jer svaki put kada počinjete prvih par mjeseci je i dalje nešto veća mogućnost pojačanog zgrušavanja krvi.
Inače se pretrage za zgrušavanje krvi rade u Zavodima za transfuziju krvi na posebnu uputnicu.

Laddy2

26.07.2012. 23:05

Poštovani,
imam 17 godina, menstruaciju sam dobila dosta rano, početkom drugog polugodišta 4. razreda. Menstruacije su vrlo bolne, jako curim i dok mojim prijateljicama traju 4,5 dana meni oko 7,8 dana. Na tablete koje sam uzimala postala sam imuna i znala sam završiti u bolnici na injekcijama za bolove. Jel postoji neki lijek ili nešto za smanjenje boli i krvarenja?

Mario Ćurić, dr. med.

27.07.2012. 21:20

Poštovana
Iz Vašeg pitanja se ne može zaljučiti jesu li menstruacije redovite ,imate li spolne odnose.
U svakom slučaju javite se ginekologu koji bi trebao učiniti osnovne preglede i uzv maternice i jajnika.
Na taj način mogu se isključiti stanja koja dovode do bolnih menstruacija ,upala. ciste jajnika .polipi maternice.
Ukoliko su ta stanja isključena možete uzimati kontracepcijske tablete koje će vam smanjiti bolove za vrijeme
menstruacije ili ih sasvim isključiti.
Do tada možete uzeti uz uobičajene lijekove protiv bolova (ibuprofen 2x400 mg ) i lijek protiv bolnih grčeva: drotaverin 2x80 mg
u dane kada su bolovi najjači.