Gripa


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 19 | Broj poruka: 40

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cijepljenje...


Autor Poruka

katarina

18.10.2005. 13:21

postovani,
kao i vecina roditelja, u strahu sam za zdravlje svoje djece pogotovo sto se po medijima puno spominje pticije gripa.

Moja djeca (9 i 5,5 god) nikada do sada nisu bila cijepljena protiv gripe i moram naglasiti da je nisu niti prebolili bez obzira sto su vrticka djeca.

Koliko je dobro cijepiti djecu i nas kao roditelje kako bi se izbjegle moguce komplikacije u slucaju sirenja pticije gripe?

Kolika je mogucnost komplikacije za djecu i odrasle ukoliko se ne cijepi potpuno zdrav covjek/dijete? ( u slucaju da se cijepi osoba koja je u ranoj fazi neke prehlade a jos ne postoje vanjeski simptomi ).

Hvala!

Doc. dr. sc. Dražen Stojanović

19.10.2005. 18:49

Poštovana,

kao prvo cijepljenje protiv "gripe naše svakidašnje" nema direktne veze s ptičijom gripom, odnosno ne štiti od oboljevanja ili komplikacija ptičije gripe.
Što se tiče cijepljenja djece protiv gripe, stajališta su oprečna. Djelomično ste i sami dali odgovor: vaša djeca nisu imala gripu iako su bila izložena. To znači da su ili izbjegla infekciju što je u slučaju gripe jako teško jer u sezoni virusa ima svugdje oko nas, ili su preboljela gripu s jako malim simptomima što je često u djece. Djeca daleko lakše podnose gripu nego odrasli, a često je jedini simptom loše osjećanja, šmrcanje i proljev što izleda kao neka druga bolest. Iz toga proizlazi da djecu nema smisla cijepiti. S duge strane, gripa može imati ozbiljna komplikacije, ali one su rijetke u djece, a češće u odraslih. Međutim, kronični bolesnici (astma, srčane bolesti, malignomi) teško podnose gripu i mogu imati ozbiljne komplikacije. Nažalost, od tih bolesti boluju i djeca, pa takvu djecu treba obavezno cijepiti.
Cijepljenje "zdravog" ili "bolesnog" čovjeka je relativan pojam kao i pojam zdravlja i bolesti. Kada netko nema simptoma, onda kažemo da je zdrav dok ne diobije simptome - to je jasno. Međutim, nikada ne znamo hoće li netko sutra ili čak danas popodne dobiti simptome! To znači da se cjepivo daje čovjeku koji je već možda u inkubaciji bolesti ili potupno zdravom, a ako netko ima prehladu ili čak temperaturu oko 37 ni to nije prepreka za cijepljenje. Neželjene reakcije nakon cijepljenja imali su ljudi koji su se cijepili potuno zdravi i nisu bili u inkubaciji, jer to ne ovisi isključivo o infekciji ili prehladi.
Na kraju, ja svoju djecu (malu su starija od vaše djece) nisam nikad cijepio protiv gripe, i cijepit ću ih samo u slučaju da nastane pandemija smrtonosnim tipom virusa.
Na svu sreću, za gripu postoji i lijek (Tamiflu), samo teško ga je nabaviti dok se u zemlji ne kupe veće zalihe.