Gripa


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 19 | Broj poruka: 40

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cijepljenje-djeca


Autor Poruka

marijana

21.10.2005. 22:07

Molim Vaš savjet u svezi cijepljenja. Imam troje djece (12god.,7god.,6 god.) i zbog mog straha od gripe (obične i ove ptičje-iako znam da cijepivo tu ne pomaže) mislila sam cijepiti njih, mene i mog muža. Stav u svezi cijepljenja je skroz oprečan, neki pedijatri to nikako ne preporučuju, neki pak kažu da se djeca cijepe, i tako nas isprepadane roditelje još više zbunjuju.
Molim vas da mi odgovorite da li mom djetetu koji je imao prije otprilike 2 mjeseca salmonelu (posljednji nalaz stolice prije 10-tak dana bio je bez bakterije) smeta cijepljenje, odnosno da li mu je zbog bakterije salmonele enteritidis (izolirane u stolici) oslabljen imunitet u tolikoj mjeri da može imati kakve nuspojave cijepljenja,

da li ja na neki način mogu djeci naškoditi ako ih cijepim protiv gripe

(jedan je doktor rekao nešto otprilike kao:da je dugoročno veća šteta od cijepljenja djece nego od preboljene gripe-obične) i ako ih cijepim da li je potrebno docijepljivanje nakon 4-6 tjedana.
Oprostite na dužini e-maila i unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Dražen Stojanović

27.10.2005. 12:58

Poštovana, preboljenje salmonela infekcije prija dva mjeseca nije smetnja za cijepljenje.
Što se tiče djece mlađe od 8 godina, njih treba cijepiti s dvije doze u razmaku od mjesec dana.
Kolika je dugoročna šteta od cijepljenja protiv gripe nisam našao u literaturi, našao sam samo komplikacije gripe i njihovu prevenciju cijepljenjem. Činjenica je da djeca lakše podnose gripu nego odrasli i onda se tu traži balans.
Komplikacije cijepljenja suvremenim cjepivima su inače vrlo rijetke, daleko rijeđe nego komplikacije bolesti.