Gripa


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 19 | Broj poruka: 40

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gripa i Echinacea


Autor Poruka

PETRA

31.10.2005. 14:18

Da li lijekovi na bazi Echinacee imaju kakav učinak u prevenciji gripe i prehlade, kakav je njihov učinak na imunitet i koliko se dugo smiju primjenjivati?

Doc. dr. sc. Dražen Stojanović

04.11.2005. 08:15

Kroz prošlost se pokazalo kako su biljke vrijedan izvor ljekovitih tvari, ali...
Postoji mnogo problema vezanih uz biljne preparate, a najizrazitiji su nesigurna doza i sastav gotovog pripravka. Ukoliko se radi o lijeku ili pripravku koji sadrži samo jednu (ili točno određeno nekoliko) čistih tvari biljnog porijekla, onda je situacija nešto jasnija. Činjenica je da biljni pripravci obično ne prolaze rigorozna testiranja kao kemijski sintetizirani, što opet ne znači da neki nisu djelotvorni ili sigurni.
Čuo sam da preparati ehinaceje imaju pozitivan zdravstveni učinak, ali nema dokaza da djeluju protiv uzročnika gripe i prehlade, a sto tako i što se tiče prevencije. Način primjene ovisi o sastavu i vrsti proizvoda i potrebno je konzultirati proizvođača.