Gripa


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 19 | Broj poruka: 40

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gripa u trudnoći


Autor Poruka

slavica

16.03.2005. 09:38

Poštovani, molim Vas da mi odgovorite da li s obzirom da sam u 13.tjednu trudnoće, da li smijem piti čaj od origana za koji sam čula da ima dobro djelovanje na kašalj.

Hvala

Doc. dr. sc. Dražen Stojanović

23.03.2005. 14:19

Premalo podataka za konkretan odgovor! Iskreno, nisam nikada čuo da čaj od origana ima dobro djelovanje na kašalj, a smrvljeni osušeni list origana stavlja se kao začin na pizzu koju isto tako jedu trudnice. Ne vidim razloga da bi bio štetan u toj količini, ali u čaju (2 dl ili litra, ne znam koliko bi ste ga popilči) može imati i neka neželjena djelovanja. Nikome ne preporučujem biljne preparate za koje općenito nema sigurnosti koju količinu i koje sve tvari sadrže. Kašalj je prirodni mehanizam izbacivanja izlučevina iz donjeg dišnog puta putem refleksa kašlja joji nastaje nadražajem sluznice. Za niti jedan lijek koji se pije na usta nije dokazano da pospješuje omekšavanje i izlučivanje sekreta iz bronha. Najbolji način olakšavanja kašlja je inhaliranje na usta vodene pare koja omekšava sluz i iskašljavanje, uz istovremeno pijenje dovoljne količine vode. Kašalj najčešće prati virusne infekcije, a za njih se ne piju antibiotici. Ukoliko se radi o kašlju koji je posljedica bakterijske infekcije (bris nosa i grla, kultura iskašljaja), onda je potreban antibiotik prema antibiogramu, a ne napamet. Najbolje se javiti svome liječniku koji će na temelju pregleda zaključiti je li i koji vam je lijek potreban.