Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dilema-Diane ili Cilest


Autor Poruka

casperica

15.10.2007. 08:50

Postovana,
opet vam se javljam..nakon 1,5-2god.uzimanja Diane napravila sam"nepotrebnu"pauzu i sebi zakomplicirala zivot..Naime menstruacija mi je kasnila,a nakon pregleda kod ginekologa rekao mi je da imam cistu i prepisao Primoult-Nor tablete,koje sam uzimala 5dana i nakon njih sam dobila menstruaciju.Bila sam na kontroli(posto trebam dobit')i opet mi je prepisao Primoult-Nor,ali sada 10 dana,nakon cega kontrola i sa 5.danom menstruacije pocet kontracepciju. ali sad mi je preporucio Cilest a niposto Diane?! Zasto? Rekla sam mu da imam ooogromnih problema s tenom i aknama,i da su mi Diane pomogle,nisam do prekida imala nikakvih problema,nisam se udebljala,nista osim pojacanog celulita.. Ali on je uporan u promjeni i insistira na Cilest iako sam procitala da one imaju derivat nortestosterona koji povecava akne i dlakavost?!
Molim Vas za pomoc,jer na znam sta da radim i oprostite ako sam peropsirna..

unaprijed beskrajno zahvalna

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.10.2007. 09:10

Malo me stavljate u nazavidnu situaciju, jer vjerujem da vaš ginekolog ima svoje razloge, i trebate ga pitati koji su. Na osnovu ovog što ste mi napisali, ja bih vam vjerojatno opet dala Diane - ali moguće da meni neke informacije fale.

casperica

15.10.2007. 10:50

Hvala najljepsa na brzom odgovoru.Vjerujem da niste u zavidnom polozaju,ali mene je jednostavno strah eventualnih nuspojava poput povecanja akni jer vec padam u depresiju zbog necistog tena,a i eventualno povecanje tezine me dodatno zabrinjava sad on je naglasavao kako su stare vrste tableta poput Mikroginona, Cilesta i sl.neprevazidjene, i da je za popularnost tableta poput Diane i Yasmin odgovoran samo marketing i dobra reklama,i da se cak npr.Yasmin ni ne koriste u zemljama poput Njemacke..Nabrajao je sve takve razloge,ali nista sto bi me uvjerilo,jer mi nekako nije logicno da se farmakologija nevjerovatno razvija i da su "stare" tablete puuuuuno bolje od "novih"?! Da li Diane mogu uticati na pojavu ciste opet, i sl.? Rekao mi je da jos razmislim(dok ne dobijem)ali da je on i dalje za Cilest? Ne bih da vam vise oduzimam vrijeme,ali moja dilema postaje iz dana u dan sve vecasad

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.10.2007. 16:00

S nabrojanim razlozima se definitivno ne slažem. Novije tablete, isto kao i neke starije, imaju svoju ciljanu populaciju, i od žene do žene ovisi koje će joj tablete više odgovarati. Cilest također ima neka antiandrogena svojstva kao i Diane i Yasmin, i vjerojatno vam se akne ne bi vratile, ali je pitanje kako bi ga podnosili. Zato mislim da glasam za nastavak Diane.
Što se cista tiče, smatra se da kontraceptivi smanjuju njihovu pojavu, što je možda točno i kod vas, jer ste cistu možda dobili tek nakon prestanka uzimanja Diane. U svakom slučaju, redovne kontrole i cista vam ne može ništa.