Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormonalna kontracepcija


Autor Poruka

mary_d

01.07.2007. 17:40

Postovana !

Krajem veljace bila (32.god) podvrgnuta laps.op. tj. enukleaciji subseroznog mioma. Zahvat protekao uredno, ciklusi se opet normalizirali te se rijesila menstrualnih bolova.
Moja privatna ginekologinja preporucuje mi sada primjenu Dianae tbl. kroz 3mjeseca, te kasnije Yasmin tbl. zbog povecanja dlakavosti i poboljsanja tena (pristevi i sebor.dermatitis). Druga ginekologinja mi preporucuje Cilest tbl. (iako se ne pronalazim u indikacijama tog horm.preparata).
Zadnji hormonalni profil pokazao normalne vrijednosti svih hormona osim androstendiona koji je granicne vrijednosti (10,4nmol/L). Zadnji UZV nije pokazao novi miom.
Molim Vase misljenje i preporuka glede preporucene hormonalne terapije !
Da li hormonalna terapija moze biti na neki nacin i prevencija od pojave novog mioma?

Unaprijed hvala !




Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

01.07.2007. 20:55

Ukoliko su akne i dlakavost izraženi, i ja bih vam preporučila Diane. Što se mioma tiče, ovo je paste jednog od mojih prijašnjih odgovora na ovom forumu. Dakle, budući da više nemate miom, može se smatrati da spadate u onu grupu kojoj kontraceptivi smanjuju rizik pojave mioma.

Miom i kontracepcija
Na zadnjem pregledu otkriven mi je dobrocudni miom na maternici, velicine 2cm. Doktor mi je rekao kako uzimanjem pilula moze jos vise rasti,ali ostavlja meni na izbor dali da ih i dalje pijem ili ne. Koja je Vasa preporuka?

Mr. sc. Romana Dmitrović, dr. med. 19.04.2007. 07:20

Re: Miom i kontracepcija
Teško pitanje, ovisi o mnogo faktora. Ovo kaže službena medicina: rizik za rast mioma povećavaju debljina, nuliparitet (kad žena nije rodila), a oralni kontraceptivi i injekcijski kontraceptivi smanjuju rizik POJAVE mioma u usporedbi sa ženama koje ih nikada nisu koristile - što je za vas kasno. Što se tiče upotrebe u žena koje već imaju miome, sve ovisi o tome kakve receptore (za estrogene i gestagene) ima miom, što ne možemo znati, o čemu ovisi da li će rasti ili ne. Osobno, u mojoj praksi, vidjela sam i jedno i drugo, i da rastu i da stoje. Ako ste rađali, bolja opcija za vas bila bi Mirena, ona često smanji male miome. Ako niste, razmislite, i sretno. U svakom slučaju kontrole svaka 3 mjeseca.