Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija


Autor Poruka

anam8787

08.07.2021. 17:05

Poštovani doktore,
Uzimam Yaz pilule godinu i sedam mjeseci zbog policističnih jajnika, ali naravno i zbog zaštite. U zadnje vrijeme primijetila sam ponekad otežano disanje, često bi mi srce jače lupalo, ali nisam to pripisivala pilulama. Sinoć mi se to stanje malo pogoršalo, srce je jako lupalo i disanje mi je bilo otežano. Nakon obavljenih pretraga na hitnom prijemu nalaz je bio slijedeći:,,Kliničkim pregledom i uvidom u kardioselektivne proteine isključeno akutno koronarno zbivanja. S obzirom na povišen nalaz D-dimera i prokoagulantni učinak kontracepcijskih pilula, savjetuje se prestati uzimati iste. ''
Dakle, savjetuje se prestanak uzimanja pa Vas pitam (s obzirom da je moj ginekolog na godišnjem) hoću li odmah danas prestati s uzimanjem pilula (ostale su mi još dvije roze pilule te 4 bijele do kraja kutije) ili moram potrošiti kutiju cijelu. Osim toga, napomenula bih da sam spolni odnos s ejakulacijom imala prije dva dana pa ne znam smijem li prestati s korištenjem danas. Išla sam kod drugoga ginekologa koji je pogledao nalaz i rekao da prestanem odmah s korištenjem (a napominjem da me nije pregledao niti sam rekla za spolni odnos nego mu je medicinska sestra samo odnijela moj nalaz i to je bilo sve). Unaprijed hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

09.07.2021. 10:35

Poštovana, možete odmah prestati (iako se ništa neće desiti niti ako uzmete još te dvije preostale tablete). Ne postoji šansa za trudnoću

nady97

13.09.2021. 11:55

Poštovani,

Diane 35 pijem već godinama zbog policističnih jajnika,imam 24 godine. Dobila sam poziv za prvu dozu Pfizer cjepiva protiv Covid 19 za subotu 18.09.,a tad će mi biti 2.dan ciklusa (u petak mi uvijek počinje ciklus). Razmišljala sam da li je bolje da odgodim cjepljenje dok ciklus prođe. Koje je Vaše mišljenje? Da li liječniku trebam reći da pijem Diane prije nego dobijem cjepivo? Ukoliko odgodim cjepljenje je li bitno na kojoj piluli Diane ću primiti Pfizer?

Hvala,
Srdačan pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

13.09.2021. 23:00

Poštovana, ako još nisu usvojeni općeprihvaćeni protokoli za hormonsku kontracepciju kod žena koje se planiraju cijepiti ili su oboljele od covid infekcije, treba se pridržavati sljedećeg:
Ne preporučuje se nekritički prekidati dosadašnji način kontracepcije.
Rizik tromboze je najveći u prvim mjesecima korištenja hormonske kontracepcije i zato se ne preporučuje učestalo prekidanje i započinjanje terapije. Nakon prekida hormonske oralne kontracepcije potrebno je 6-8 tjedana da se koagulacijski profil u potpunosti vrati u stanje prije korištenja kontraceptiva, stoga se ne preporučuje prekidanje oralne kontracepcije nekoliko dana prije cijepljenja.
Treba provoditi uobičajene kontrole laboratorijskih nalaza kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju: kompletna krvna slika, jetreni enzimi, lipidogram, PV, APTV, fibrinogen, a kod pacijentica sa simptomima covida ili navedenim simptomima uputno je provjeriti i d-dimere te ih uputiti na daljnju bolničku dijagnostiku

korisnikforuma

14.09.2021. 08:55

Poštovani,
imam 26 godina, radi PCOS-a godinama sam koristila kontracepciju, u svibnju sam prestala, te su mi menstruacija i dalje neredovite. Na pilule se više ne želim vratiti, (u skorijoj budućnosti planiram bebu), a ginekolog mi je na zadnjem pregledu rekao da postoje tablete koje nisu kontracepcija, a izazivaju menstruacije u slučaju da će biti i dalje neredovite, kao što jesu. Vjerujem da je mislio na Duphaston?? Koliko dugo se Duphaston smije trošiti, vjerujem da ga se ne pije kao kontracepciju svaki mjesec??
Hvala

nady97

14.09.2021. 11:25

Hvala Vam za odgovor!
Da li mogu primiti cjepivo u petak kad budem i očekivala ciklus? Jedino tad mogu dobiti termin a strah me da li smijem dobiti cjepivo taj dan kad budem i ciklus.

Ivo Balenović, dr. med.

14.09.2021. 14:30

Poštovana korisnikforuma, Duphaston se koristi u reguliranju ciklusa, ali on nije kontraceptiv. Daje se os 15. do 25. dana ciklusa kroz dva do tri mjeseca,

Ivo Balenović, dr. med.

14.09.2021. 14:30

Poštovana nady, cjepivo možete primiti na 1. dan ciklusa.

korisnikforuma

15.09.2021. 00:40

Poštovani doktore,
jasno mi je da nije kontraceptiv, niti to želim. Zanima me što nakon ta 3 mjeseca, ako menstruacija i dalje ne bude dolazila?
Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

16.09.2021. 10:25

Budući da planirate bebu savjetujem pregled subspecijaliste humane reprodukcije. On će Vas uputiti na sve potrebne pretrage. Kod žena sa PCOS, a koje ne planiraju trudnoću terapija je oralna kontracepcija.

Noranora

16.09.2021. 10:25

Pozdrav.
Zanima me nastanak pseudomotor cerebri/intrakranijalne hipertenzije kao nuspojava Mirene. Čitala sam da je bilo dosta tužbi i žena koje su razvile ovo stanje dok su imale tu spiralu. Imate li iskustva s tim u praksi ili informacija općenito? Htjela sam Mirenu više nego bakrenu i ne znam je li ovo vrijedno toga da se predomislim.
Također, zanima me koliko se često u praksi viđa trudnoća s ovim spiralama (moja tetka je zanijela dok je imala jednu, pa ne znam koliko im mogu vjerovati kao jedinom sredstvu kontracepcije). Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

16.09.2021. 13:05

Poštovana, nemam nikakvog iskustva s intrakranijalnom hipertenzijom kao nuspojavom Mirene. Trudnoća uz spiralu je samo teorija. Niti takav slučaj nisam susreo u praksi.

Bony_tina

26.10.2021. 00:45

Poštovani pijem Naeliu, sad sam na trećoj kutiji prošla menstruacija je bila skoro pa nepostojeća ,samo malo svjetlog krvarenja i smeđeg iscjetka možda dva dana .Menstruacija prije te je bila dosta obilana počela je nekoliko dana prije zadnje pilule i samo se nastavila kad sam prestala u pauzi i nastavila se još nekoliko dana nakon uzimanja novog (sadašnjeg )pakovanja.Napravila sam i test nakon dva tjedna koji je bio negativan .Jesam li dobro napravila?Inače na Naeli imam problem sa oskudnim menstruacijama ali ovo je bilo skoro pa nepostojeće .
Probala sam sa Lindinetama 20 ali na njima sam imala učestale gljivične infekcije.Dali ima koje pilule koje su jače od Naelie a slabije od Lindineta u smislu tih gljivičnih infekcija?
I koliko često je pametno mjenjati pilule dok se ne nađu primjerene?

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2021. 11:20

Poštovana, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive moguće je da ponekad izostane krvarenje. Ne može se unaprijed znati koje će tablete odgovarati korisnici. Ne postoje tablete 'između' Naelie i Lindynetta 20.

makronka

19.11.2021. 21:50

Poštovani

Zadnji nezaštićeni odnos (do kraja) imala sam 29.10.
Nakon toga sam dobila oskudnu menstruaciju. Počela sam novi blister pilule piti u petak prije 7 dana, te sam jučer zabunom popila 2 tablete. Jednu ranije i jednu tokom noći. To znaci da sam sada blister skratila za 1 tabletu te će mi zadnja tableta biti u srijedu umjesto u četvrtak i imati ću jednu tabletu manje za popiti.
Sto sada trebam poduzeti po pitanju zaštite?

Ivo Balenović, dr. med.

20.11.2021. 11:35

Poštovana, zaštita se nije smanjila. Nastavite uzimati tablete uobičajenim ritmom.