Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4091 | Broj poruka: 48144

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Kontravepcijeske pilule i jetra


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

CATRICE

20.12.2019. 09:35

Poštovani,

Nakon pauze od otprilike godinu dana ponovno zapocinjem sa uzimanjem oralne kontracepcije Adexa te sam iste pila 2 godine bez pauze. Na zadnjem nalazu (na kojem sam ja inzistirala) su mi jetrene probe bile povisene, konkretno ALT 55. Takoder odnedavno pijem i Athyrazol za stitnjacu. Promjenila sam ginekologa i savjetovao mi je prestanak uzimanja kontracepcije i ponavljanje nalaza za 2mj.

Ovim putem Vas zelim pitati da li postoji mogucnost da je ovaj nalaz posljedica oralne kontracepcije ili tireostatika za stitnjacu.

Hvala i lp!

Ivo Balenović, dr. med.

20.12.2019. 12:45

Poštovana, oralna hormonska kontracepcija može mijenjati funkciju jetre i dovesti do povećanja jetrenih enzima, no ne može se sa sigurnošću tvrditi da je kod Vas to posljedica tableta. Athyrazol isto tako može (ali vrlo rijetko) imati štetan učinak na jetru. Ovakvo malo povišenje vrijednosti moglo bi se tolerirati uz redovne kontrole. Jedini način da se dozna da li je to posljedica oralne kontracepcije je pauza od tableta, te ponovljeni nalazi.