Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lindynette


Autor Poruka

Cro123s

01.09.2018. 10:05

Postovani,
Ovaj mjesec sam prvi put pocela piti li lindynette, popila sam svih 21 tabletu zadnju ovu srijedu (prije 3 dana). Kada pocinjem piti iduci krug? Sada jer je pocelo krvarenje ili nakon 7 dana pauze neovisno o krvarenju?

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

01.09.2018. 11:30

Poštovana, s novom kutijom počinjete nakon 7 dana pauze, bez obzira na krvarenje. Shema uzimanja je 21 dan tableta i 7 dana pauze.

Ines221

05.09.2018. 17:15

Pozdrav.
Pijem lindynette vec 8mj i mislila sam prestat, no u onoj pauzi od 7 dana sam imala odnose, dva puta i opet sam pcela piti tablete. Samo sto sam ja prvu tabletu iz novog pakiranja popila 12-i dan. Vec par dana se ne osjecam dobro, imam bolove u trbuhu, nisu jaki, ko da cu dobit menstruaciju. Trbuh mi je nekako napuhnut i tvrd. Mene zanima dal je moguce da su to simptomi od tableta jer sam ih pocela opet piti ili postoji mogucnost trudnoce?

Ivo Balenović, dr. med.

06.09.2018. 12:10

Poštovana, budući da niste tablete uzimali prema shemi, postoji mogućnost trudnoće.

Stasa5

26.09.2018. 22:30

Poštovani,
Počela sam piti Lindynette 20 prošli mesec, prva pilula prvog dana ciklusa. U međuvremenu mi je ginekolog prepisao vaginalete Ave intima, kao i Orvagil 400mg. Nakon prve kutije javio mi se slab bol u donjem delu stomaka, i nešto kao braon oskudno krvarenje koje je trajalo 3 dana. Pre pilula ciklus mi je trajao 6 dana sa normalnim krvarenjem. Da li je moguće da su vaginalete s obzirom na to da su na bazi kantariona umanjile dejstvo pilula? Odnos bez druge zaštite sam imala samo jednom tokom korišćenja prve kutije. Hvala unapred na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

27.09.2018. 15:15

Poštovana, kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju menstruacije postaju oskudnije i kraće traju, a ponekad mogu i izostati. Moguća je i pojava oskudnog krvarenja tijekom uzimanja tableta. To je tzv. probojno krvarenje. Kontracepcijska učinkovitost nije smanjena.

toma2905

01.10.2018. 10:25

Poštovani
Molim za savjet,znači, pijem lindynette već duže od godine dana redovno,svaki dan u isto vrijeme. Medjutim ovaj mjesec mi se dogodilo da sam prvu pocetnu-aktivnu pilulu iz novog pakiranja trebala popiti u petak u 21 sat medjutim popila sam je u 01:30 poslije ponoca dakle 4 ipo sata kasnije. Sutradan sam popila pilulu u normalne sate kao i uvijek odnosno u 21 sat. Zanima me da li je smanjena zastita buduci da je bilo rijec o prvoj aktivnoj pliluli iz pakiranja?
Unaprijed hvala na odgovoru
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

01.10.2018. 22:00

Poštovana, zaštita nije smanjena. Nastavite s uobičajenim uzimanjem.

Ivo Balenović, dr. med.

01.10.2018. 22:00

Poštovana, zaštita nije smanjena.

Kristina98

07.10.2018. 12:15

Poštovanje,
jučer sam dobila menstruaciju i u 22:00 sam popila prvu tabletu. Već par dana čitam upute i zanima me jesam trebala napraviti neke pretrage za piti Lindynette. Naime imam povišen prolaktin i ciste već godinu dana. Ginekologica mi je htjela propisati kontracepcijske u prvom mjesecu ali kada sam joj napomenula da mi je majka imala trombozu noge ona je rekla da ih ja onda ne smijem piti. Nedavno sam dosla kod nje radi bolova i pitala sam je kontracepcijske kao zaštitu ali i radi bolova kada dobijem menstruaciju.
Ona mi je bez pitanja dala Lindynette i rekla da njih pijem i da nema veze što je majka imala trombozu i što pušim. Zbunila me jer u uputama svugdje spominju trombozu a ona meni niti jedne pretrage nije radila. Krvnu sliku sam radila prije godinu dana i bila u redu. Ne znam je li mi ih na osnovu toga dala možda. Da napomenem imam 21. godinu. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

07.10.2018. 15:00

Poštovana, tromboza u obitelji nije apsolutna kontraindikacija za oralnu kontracepciju, ali moguća je povećana sklonost nastanku tromba. Ne postoje testovi kojima bi predvidjeli stvaranje tromba. Savjetujem prestanak (ili barem smanjenje) pušenja jer i to povisuje rizik tromboze. Poželjno je jednom godišnje uraditi krvnu sliku, jetrene probe i vrijednosti šećera. U slučaju bilo kakvih simptoma (bol, crvenilo, otok noge) javite se liječniku.

Mimi251197

31.01.2021. 10:20

Poštovani,
Uzimam lindynette 20 već osam mjeseci, bez ikakvih nuspojava, sve je do sad bilo apsolutno uredno što sam i potvrdila s ginekologinjom na zadnjoj kontroli prije 3 mjeseca. Inače imam dvije vidljive vene (nisu izbočene, samo vidljive, inače sam blijeda) na potkoljenici, te sam u zadnje vrijeme znala osjetiti kao neko jako blago zatezanje u tom dijelu te sam znala uzeti magnezij. Prije tjedan dana sam imala malo jači udarac u tom dijelu noge, a tamnu modricu sam primijetila tek u ponedjeljak predvečer (prije 5 dana). Ona je sljedećih dana izgledala kao da prolazi (blijedila je i smanjivala se), a danas je žuta sa kao tamnijim točkicama mjestimice te sam osjećala laganu do umjerenu bol pri hodanju. Inače u obitelji mi nije poznato da je itko imao trombozu, nisam pušač i rijetko konzumiram alkohol. Budući da je ta modrica prisutna već tjedan dana, nisam sigurna je li to normalno nakon tog udarca ili može biti neka od nuspojava ovih tableta? Trebam li se svakako javiti doktoru ili u slučaju da noga otekne i sl.? Puno vam hvala na vremenu i odgovorima unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

31.01.2021. 13:50

Poštovana, to je normalna promjena boje hematoma i nije povezano s trombozom. Simptomi tromboze su crvenilo, bolnost i oteklina zahvaćenog ekstremiteta.

Bony_tina

06.02.2021. 15:40

Poštovani, prešla sam sa Naelia tableta na Lindynete 20 .Kad sam pitala svoju ginekologicu kako da pređem ona je rekla nakon 24 aktivne tabelete neka napravim 7 dana pauze i onda počnem piti nove tablete ,to bi bilo danas 6.2.Jeli to ok ?Čini mi se preduga pauza pa me strah da se jajnici nisu ipak aktivirali ,još jučer sam imala malo smeđeg isjedka .U svakom slučaju na ovoj kutiji ću koristit dodatnu zaštitu da budem sto posto sigurna .

Ivo Balenović, dr. med.

07.02.2021. 15:30

Poštovana, dobro je da koristite dodatnu zaštitu u iduća dva tjedna.

Bony_tina

07.02.2021. 16:50

Znači ipak je bilo preduga pauza?Dosta je mjesec dana dodatne zaštite?I kad završim ovu kutiju Lindineta onda je ok napraviti pauzu od 7 dana po ustaljenom rasporedu ,više nije potrebna dodatna zaštita?

Ivo Balenović, dr. med.

07.02.2021. 21:20

Nakon završetka svake kutije uobičajena je pauza od sedam dana. No, kod prelaska na nove kontraceptive preporuča se preskočiti pauzu, iako nema dokaza da će pauza smanjiti kontracepcijsku zaštitu.

nanic12

14.11.2021. 20:25

Poštovani, imam pitanje.
Imam 18 godina.
Pila sam Lyndinette 20 4 mjeseca pa sam prešla na Lyndinette 30 koje pijem zadnja 3 mjeseca. Prošli sam mjesec odlučila nastaviti piti novi blister bez sedmodnevne pauze kako bih si pripasala dolazak menstruacije kada mi odgovara. Bilo je sve u redu no jučer (13.11.) najednom sam počela osjećati jake grčeve i oštru bol u jajnicima kakvu sam znala osjećati neposredno prije dolaska menstruacije dok nisam koristila pilule, toliko je intenzivno boljelo da sam teže hodala. Danas (14.11) još uvijek imam dosta jake bolove. Ne znam od čega mi je to je li od prehlade pa je povezano s upalom mjehura ili nečim ne znam. No bol je bila iznenadna i još traje. Također sam primijetila neobičajen osjećaj peckanja u bradavicama koji traje nekoliko dana za sad. Što se tiće odnosa oni su najčešće nezaštićeni uz korištenje prekinutog snošaja.Osim toga u petak (12.11) sam tabletu popila tek u noći na subotu u 1 i 30 ujutro, a trebala sam u petak u 21:45. Menstruacije su mi uredne i bez bolova od kako pijem pilule. Menstruaciju sljedeću bih trebala dobiti tek 27. ili 28. 11.
Imate li ikakve ideje što bi to moglo biti, je li povezano s time što sam si poremetila uobičajeni ciklus ili nešto treće.
Hvala na odgovoru i cijenim svaki savjet!
Lp!

Ivo Balenović, dr. med.

15.11.2021. 08:50

Poštovana, navedeni simptomi nisu povezani s uzimanjem kontraceptiva, niti s dinamikom njihova uzimanja. Kod žena koje uzimaju kontraceptive jajnici 'miruju', tj. nema ovulacije i moguće posljedične boli. Eventualno je moguća upala, ali ona ne nastaje tako naglo. Savjetujem pregled i analizu urina. Takvi simptomi mogu biti od kamenaca u urotraktu.