Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Loette nakon Diane 35


Autor Poruka

25.10.2013. 10:10

Postovani,

Imam 28godina. Od 17 godine imam dijagnostifikovan PCOS, a od svoje 21 redovno koristim Diane 35, sto se tice ciklusa sve je do sada bilo u najboljem redu. Medjutim ja u posljednje dvije godine imam sve naglije promjene raspolozenja, udebljala sam se 10kg, (od kada pijem diane 35 sve skupa oko 20kg i ti kilogrami NIKAKO da odu dole), i u posljednjih godinu dana moj libido je, da ne budem preostra i kazem na nuli, reci cu da je na 1. Udata sam i nemam poblema u braku, cakstavise obozavam svog supruga ali sex mi vise nije nikakav prioritet u zivotu, a prije mi je bio jaaaako vazan!

Posjetila sam doktoricu opste prakse (ja sam u Norveskoj, ovdje Vam za bilo kojeg specijalistu treba dobreno velik razlog za uputnicu), uradil smo testove krvi - krvna slika, secer, jetra, bubrezi i stitna zlijezda - sve normalno i ok!
ne pusim, ne pijem, ne uzimam narkotike bilo koje vrste (osim hrane happy, a i to u posljednjih par dana drzim podalje od sebe)
Ona mi je sada prepisala Loette pilule.

Da li Vi smatrate da su Loette dobra zamjena za Diane35, u smislu da bi se moje stanje popravilo?
Citam uputstvo i onako, laicki, ne znam bas da li mi zvuci dobro i pozeljno uzimati ih (ako je neko prekomjerne tezine kazu da se ne uzimaju)

jos jedna stvar me malo zbunjuje
na uputstvu pise, nakon zadnje popijene pilule iz pakovanja diane35, uzeti odmah neku loette iz roze dijela pakovanja (jos ih nisam vidjela mozda mi sve sine kada vidim kako to izgleda), piti sve normalno i ocekivati lagano krvarenje u toku bijelih pilula.
A meni je dr naglasila ako dodje do krvarenja da joj se javim, jer mi onda kaze trebaju jace pilule !!?!?!??!?!

I jos jedno pitanje, velike su sumnje da imam insulinsku rezistenciju, da li preporucujete da uradim taj test?
MOj BMI je sada trenutno 31, drzim se podalje od secera i bijelih namirnica. Ako se pokaze da imam IR da li preporucujete da uzimam metformin?

Najljepsa hvala za odgovor
Lijep pozdrav
Mireille

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.10.2013. 17:45

Svakako prvo morate regulirati tjelesnu težinu. Tjelovježba, dijeta, prvo se time zabavite.
Svakako možete krenuti na nove pilule odmah nakon popijenih 21. tableta krećete s novima.
Ako je BMI toliki i inzulinska rezistencija svakako da će u boljoj utilizaciji glukoze i mršavljenju pomoći i preparat metformina.