Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mirena


Autor Poruka

Martina

03.04.2006. 10:14

Stovani,
interesira me da li je Mirena u mom slučaju pravo rješenje. Imam 30 godina i jedan porod iza sebe (prije 3,5 godine). Zbog promijenjenog EEG-a 5 godina sam koristila antiepileptike (Propranolol, Tegretol) koje sam prestala koristiti godinu dana prije planirane trudnoće. Neurolog nikako ne preporuča kontracepcijske tablete. Zbog obilnih i bolnih menstruacija (naročito nakon poroda) ginekolog mi preporuča Mirenu, ali dobila sam drugo mišljenje koje je suprotno zbog činjenice da mi je mama operirala intraduktalni karcinom dojke (koji je doduše bio hormon neovisan). I sama imam problema s laktacijom (utvrđena na UZV) iako ne dojim već 2,5 godine, a prolaktin je u redu (bromergon nisam podnosila zbog niskog tlaka). Obzirom na navedeno da li uopće ugraditi Mirenu i ako da kada (da li odmah ili pričekati još jednu trudnoću koju kroz određeno vrijeme planiram)
Srdačan pozdrav i hvala na odgovoru.

doc. dr. sc. Branko Radaković

05.04.2006. 09:31

Problem povišenog prolaktina treba riješiti (kontrolirati) detaljnom ginekološkom, ali i neurološkom obradom. Smatram da promijenjeni EEG nije kontraindikacija za uzimanje oralne kontracepcije, no možda u Vašoj situaciji je Mirena najbolji izbor i to odmah.

Amanda

03.05.2006. 21:49

Molim Vas da mi odgovorite
-na internetu sam pronasla na zadnjoj vazecoj listi lijekova koje pokriva HZZO 8od 8.veljace 2006. NN/19/06-
da je i spirala Mirena na listi HZZOa za zene koje se lijece od menoragije i starije su od 35 godina,
pa me zanima, posto spadam upravo u u kategoriju/45 godina menoragija koju lijecim godinu dana - te preporuka ginekologa za stavljanjem Mirene/
moram li je platiti /obzirom da imam i dopunsko zdravstveno osiguranje/ il ne?

Zahvaljujem na odgovoru.