Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim preporuku


Autor Poruka

Emelina

04.05.2007. 19:15

Poštovana, molim vas preporuku za kontracepciju. Tražim najbolje riješenje za period između djece. Imam 30 godina i jednogodišnjeg dječaka. Dosad sam od kontracepcije koristila metode "plodni dani" i coitus interruptus. Zbog drugih zdravstvenih tegoba, tj. astme koristim lijekove koji nisu kompatibilni s eventualnom trudnoćom, pa se želim osigurati.
Imala sam promjene na dojkama koje su nakon dojenja nestale. Problem je što sam sklona vaginalnim infekcijama Candidom i Gardnerellom, naravno osobito nakon spolnog odnosa, menstruacije ili za vrijeme stresa. Ciklusi su mi uredni i pravilni, kao po knjigama.Napominjem da nisam baš "oduševljena" hormonalnom kontracepcijom zbog inih razloga...(možda me razuvjerite).Koju mi kontracepciju predlažete, te bi li mehanička kontracepcija poput dijafragme mogla primjerice doći u obzir?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.05.2007. 10:00

Ne bi bilo loše da ste naveli koje lijekove za astmu koristite (jer mozda nije pametno kombinirati ih sa hormonskom kontracepcijom) i razloge protiv kontracepcije (da vas razuvjerim happy). Prava kontracepcija je ona koja je djelotvorna i odgovara paru i njihovim potrebama. Dijafragma nije ništa sigurnija od kombinacije kondoma i prekinutog odnosa, a trebalo bi vam neko vrijeme da ju počnete ispravno koristiti (ginekolog prepisuje, traženje po ljekarnama, učenje umetanja, plus spermicidi obavezno). Dakle, možda je vaša provjerena metoda i dalje najbolje rješenje za vas.

Emelina

05.05.2007. 15:10

Od lijekova za astmu koristim Alvesco i Ventolin pp., te Aerius kao antihistaminik. Moji razlozi su, nećete mi vjerovati, došli od profesora ginekologije, koj inisu imali ništa ružno reći o njima, ali su također rekli da ginekolozi svojim ženama ne daju hormonske preparate. Istina, to se više odnosilo na upotrebu hormona za vrijeme menopauze...Također sam imala primjer u bližoj okolini komplikacija koje ne bih pretjerano navodila da ne zbunim ostale sudionike foruma,a i takve su vrlo rijetke...Trenutno imam neke tegobe ( pretjerano znojenje, naleti vrućine, opadanje kose u naletima)koje ne znam bi li vezala uz štitnjaču(hormone sam vadila i nisu tada pokazali odstupanja) ili poremećaj spolnih hormona (iako su mi ciklusi vrlo, vrlo uredni). Kako dolazim iz liječničke obitelji, nitko nije jako oduševljen hormonskim nadomjescima. Razuvjerite me, molim Vas, i savjetujte što bi još mogla koristiti uz svoje dosadašnje metode, da bi bila sigurnija. Puno Vam hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.05.2007. 18:40

Nije vas jednostavno savjetovati. Osobno, ne volim nikoga nagovarati, svaki čovjek ima svoje razloge zašto mu nešto nije simpatično. Jedino što ste u krivu je promatrati kontracepciju kao hormonsku nadomjesnu terapiju, jer to nije ni blizu istine. Oralni kontraceptivi su odlično sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće, a u mom poslu znaju biti korisni i u mnoštvu drugih problema - i tu staje hvaljenje, jer ništa nije savršeno. Ako se vi više bojite kontracepcije nego neželjene trudnoće (a čini mi se da je tako), onda takav način zaštite za vas nema smisla. Inače, vaši lijekovi za astmu ne bi smetali.
Ako ne planirate slijedeće dijete 5 godina razmislite o intrauterinom ulošku (spirali). Dolaze u obzir i injekcije medroksiprogesteron acetata svaka 3 mjeseca, no to su opet "hormoni". Nažalost, ostajem pri prvom zaključku, mislim da je za vas najbolje rješenje ovo koje je i dosad funkcioniralo, kondom i prekinuti odnos.

Emelina

05.05.2007. 22:00

Hvala na odgovoru, vjerovali ili ne primaknuli ste me bliže hormonskoj kontracepciji jer se ipak više bojim neželjene trudnoće. Za spiralu se moj ginekolog dvoumi zbog sklonosti infekcijama.Hvala Vam puno!