Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nonoxinol-9


Autor Poruka

romana

11.03.2006. 14:57

Cijenjeni!
Postavila bih tri pitanja:
1.Pročitala sam da ukoliko dođe do začeća uz korištenje
nonoxinola 9 (npr. većina kondoma njime je premazana),postoji mogućnost da usmrti zametak ili mu našteti.Da li uistinu postoji ta mogućnost?
2. Imala sam spontani pobaćaj u 6. ili 7. tjednu trudnoće.Na ultrazvuku se nije vidio plod ni kčs već samo žumančana vreća.Da li se u normalnoj trudnoći u toj dobi vidi plod i kčs? O čemu se radilo u mom slučaju.Bi li strogo mirovanje pomoglo (nisam mirovala pa već nekoliko godina osjećam grižnju savjesti!!)
3. Zašto se kad se pišu članci o npr. spirali ili pilulama i sl. ženama ne objasni da se tu zapravo može raditi o abortusu u ranoj fazi (jer sprečavanje nidacije za mene je abortus).Možda neke žene nisu svijesne ni poučene što zapravo čine?Koliko je to moralno ispravno?

doc. dr. sc. Branko Radaković

21.03.2006. 11:55

1.Nonoxinol-9 je prije svega spermicid-što znači da uništava spermije.
2. U 6. - 7. tjednu trudnoće može se vidjeti viabilan plod (pozitivni kčs...).
O čemu se točno radilo u Vašem slučaju to Vam je bio dužan kazati Vaš liječnik kao i to da li bi mirovanje pomoglo ili ne Vašoj trudnoći.
3. Sve kontracepcijske metode sprečavaju trudnoću različitim mehanizmima koji nisu tajna. Koju kontracepcijsku metodu će netko odabrati - ovisi o njezinoj ili njegovoj savjesti, svjetonazoru, vjerskom uvjerenju... Smatram da je to stvar osobong izbora, a prema stručnoj preporuci.