Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nuspojave kontracepcije


Autor Poruka

Sandra90

01.10.2019. 05:15

Pozdrav!
Pijem Logest godinu dana i 3 mjeseca isključivo zbog kontracepcije. U zadnje vrijeme sam cesto neraspoložena, sve mi smeta, nemogu spavati normalno, nemirna sam i tjeskobna, imala sam i vrtoglavice zbog kojih sam trenutno na utvrđivanju dijagnoze ali dosad su svi nalazi ok. Imala sam i stresno razdoblje pa sve mislim da je to zbog toga, a opet citala sam o povezanosti kontracepcije i depresije. Zanima me da li je moguce da se nuspojave pojave nakon toliko vremena koristenja? Da li bi bilo bolje da ih prestanem piti? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

02.10.2019. 00:05

Poštovana, istraživaja su utvrdila povezanost promjenene raspoloženja i depresije s uzimanjem oralnih kontraceptiva. Nemoguće je reći da li su kod Vas simptomi povezani s uzimanjem tableta. Stresno razdoblje svakako može uzrokovati simptome depresije. Savjetujem da na neko vrijeme prestanete s uzimanjem kontraceptiva, te pregled psihijatra. Kada se stanje stabilizira slobodno možete nastaviti s uzimanjem tableta..

ZabrinutaIvana

03.02.2020. 23:40

Postovani,
Imam 22 godine, nikad nisam bila trudna, visoka sam ¸164 cm i imam 56kg. Pocela sam uzimati ESTAL kontracepcijske pilule 2017 godine. Razlog su polimenoreje(ciklusi 10-14 dana preko godinu dana) probali smo razne metode te duphastone, no nista nije djelovalo. Kada sam ih pocela piti ESTAL osjecala sam se preporodeno zbog urednih i bezbolnih ciklusa svakih 28 dana. No, nedavno sam izvadila krv i kolesterol mi je bio 7.3 i LDL 3.5. Što me iznenadilo jer sam vegetarijanac preko 6 godina. Pa su mi izmjerili krvni tlak koji je bio 130/90mmHg nakon nekoliko mjerenja. Mogu li ESTALI biti uzok tome? Kod ginekologa sam narucena tek krajem mjeseca. Jako me zabrinulo, ponajvise sto sam procitala da postoji mogucnost da mi iskljuci kontracepciju, a ja se nisam spremna vratiti na prethodno stanje ucestalih menstruacija.Trebam li se zabrinuti?
Hvala i lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

04.02.2020. 09:31

Poštovana, povišeni kolesterol može biti genetski. Vaše vrijednosti nisu zabrinjavajuće i nisu kontraindikacija za oralnu kontracepciju.

Ichbin

06.02.2020. 23:10

Postovani. 2 godine pijem kontracepcijske tablete, prvo yasmin sada adexu. U porodici je bilo slucajeva tromboze i visokog tlaka. Moji nalazi koagualacije su uvijej uredni. Tlak mi varira inace se kretao od 110-130. Danas sam mjerila kod doktora i bio je 140/80. Za nekoliko dana opet idem kod doktora i ako bude povisen mozda cu morati na terapiju. Zanima me da li ja smijem piti kontracepcijske uz eventualnu terapiju za hipertenziju? Uz adexu, svakodnevno pijem i aspirin protect.

Ivo Balenović, dr. med.

07.02.2020. 08:40

Poštovana, samo neregulirana hipertenzija je kontraindikacija za oralnu kontracepciju. Kontracepcija se može uzimati uz antihipertenzivne lijekove i regulirani tlak.