Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Odabir kontracepcije


Autor Poruka

Natasa

23.06.2006. 17:01


Molim vas za pomoć oko odabira kontracepcije. Imam 37 godina, unatrag 2 dana izvadila sam spiralu koju sam koristila zadnje 4 godine nakon rođenja drugog djeteta. Zadnji papa test napravljen 12.06.06. dao je rezultat CIN l i ginekolog mi je savjetovao vađenje spirale, jer smatra da su upalne promjene nastale zbog spirale. Kao zamjensku kontracepciju savjetovao mi je gel ili pjenu, ali nije spominjao nazive tih preparata.Kod nas u ljekarnama ne postoje kontracepcijske pjene, a i na vašim stranicama sam našla da ta kontracepcija baš i nije sigurna. Možete li savjetovati neku novu metodu kontracepcije( prezervativ ne smijem koristiti zbog alergije na latex) dati mi naziv preparata, smijem li koristiti kontracepcijski flaster? Ginekolog mi je savjetovao da za sada ne uzimam kontracepcijske tablete.

Hvala

doc. dr. sc. Branko Radaković

26.06.2006. 13:19

Ukoliko želite, a i zdravi ste, s 37 godina možete s potupnom sigurnošću uzimati hormonsku kontracepciju. CIN I je stanje koje se danas liječi. Papa , brisevi grla maternice, kolposkopija i biopsija su uobičajeni dijagnostički postupci koji određuju terapijski pristup. Nekad je potrebno izvaditi intrauterini uložak, a u nekim situacijama može se liječiti i bez vađenja uloška. Osobno sam mišljenja da temeljem Vaše situacije Vaš ginekolog može riješiti taj problem.