Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pilule i za dijabetičare?


Autor Poruka

ivana.v7

21.09.2007. 22:35

Poštovani,
prije 3 godine počela sam piti kontracepcijske pilule, Logest. Uzimala sam ih godinu ipo dana i onda sam odlučila napraviti pauzu. U međuvremenu sam oboljela od Diabetes mellitus, tip 1, 4 puta dnevno uzimam inzulin. Imam cistu na jajniku promjera 5,8x5,6 cm i uskoro bi trebala ići na laparaskopiju. No, najviše od svega me zanima bi li ja mogla početi ponovno piti kontracepcijske pilule? Rečeno mi je da će mi se poremetiti razina šećera u krvi koja je sada jako dobro regulirana što pokazuju redovite kontrole HbA1c, koji je redovito oko 5. Vjerojatno bi onda trebala davati koju jedinicu inzulina više. Zanima me vaše mišljenje.
Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.09.2007. 08:25

Ne bi smjeli uzimati kontraceptive ukoliko imate DM sa vaskularnim promjenama, što obzirom na kratko trajanje vašeg dijabetesa i dobru regulaciju vjerojatno nemate. Međutim, nije stvar u kojoj jedinici više, to je najmanji problem, nego u tome što je dijabetes kronična bolest, i kontraceptivi jednostavno nisu dovoljno dobro ispitani kod takvih bolesnica. Ukratko, moj savjet je biti vrlo oprezan, odluka je na vama.