Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PMS


Autor Poruka

Lejlap0766

05.11.2018. 23:45

Nekoliko zadnjih mjeseci grudi me pocnu boljeti nekoliko dana poslije ovulacije
Bol traje od 7 do 10 dana prije pocetka menstruacije, citajuci razlicite clanke pisalo je da grudi bole samo nrkoliko dana pred menstruaciju ali kod mene zadnjih nekoliko.mjeseci to nije slucaj
Grudi me bole sa strane i ispod pazuha i moje pitanje je da li je ta bol 7-10 dana normalna ?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

06.11.2018. 14:50

Poštovana, to je normalna pojava za period pms-a. Kod nekih žena je to izraženije i duže traje. Razlog je nakupljanje tekućine u žlijezdanim kanalićima dojke zbog čega one postanu punije, osjetljivije, a ponekad i bolne. Budući da Vam se to dešava u samo u drugoj fazi ciklusa, nakon ovulacije, razlog je isključivo hormonske prirode (zbog progesterona koji se luči nakon ovulacije)

Lejlap0766

06.11.2018. 22:40

Hvala Vam puno,
imala bih jos jedno pitanje sto se tice samih dana menstruacije, dan kada trebam dobiti imam bol u stomaku i grceve i znam da cu tada dobiti, medjutim danas sam imala istu tu bol i trebalo je zapoceti krvarenje medjlutim samo par smedjih tocki se pojavilo za par sati kako me stomak poceo boljeti , da li je rqzlog za brigu ili ce menstruacija uslijediyi uskoro

Ivo Balenović, dr. med.

07.11.2018. 10:20

Vjerojatno je to početak menstruacije. Niste naveli da li imate odnose, jer ukoliko imate redovite, nezaštićene odnose postoji mogućnost implantacijskog krvarenje u vremenu oko očekivane menstruacije. Ono je oskudnije od menstruacije i traje najviše dva do tri dana.

maramara55

01.02.2019. 15:20

Postovani doktore,
pre mesec dana sam prestala piti yasmin pilule, par dana pred dolazenje krvarenja osetila sam neko probadanje u dojkama naizmenicno, kao i da su mi bradavice dosta osetljive. Takodje, danas mi je poslednji dan ciklusa i primetila sam da mi boja bradavica na grudima nisu iste, tj jedna je dosta svetlija od druge, mada nikad nisu bile identicne boje. Da li ima razloga za brigu i da li bih trebala napraviti ultrazvuk dojki?

Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2019. 11:40

Poštovana, nema potrebe za ultrazvukom ako se radi o vidljivim promjenama. Javite se Vašem liječniku, pa neka on nakon pregleda odluči da li je potrebna daljnja obrada.