Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povišen gamma GT i pilule


Autor Poruka

mmari93

06.11.2018. 11:15

Poštovani,
Imam 25 godina i pijem pilule oko 7 godina uz prekide. Promenila sam nekoliko vrsta. 2012 godine imala sam mononukleozu a kada mi je rečeno da se jetra oporavila, nastavila sam s pilulama. Pre 2, 3 godine slučajno sam saznala da mi je gamma GT povišen, oko 10 jedinica, nije mnogo, dok su AST i ALT u granicama normale. Kada sam to saznala, prekinula sam s pilulama na mesec dana, međutim GGT je i dalje bio malo povišen. Tada sam sa Lyndinette prešla na Novynette ali i dalje je povišeno, i imala sam povremene slabije bolove sa desne strane ispod rebara. Međutim, pre dva meseca sam počela na koristim Diane i bol se pogoršao, boli svaki dan, više puta dnevno. Moj ginekolog nije znao od čega je to, radila sam ultrazvuk ali sve je bilo u redu. Ja sam na internetu našla da je moguće da je GGT povišen upravo zbog pilula. Mene zanima da li je neophodno da prestanem sa pilulama ili možda mogu da napravim pauzu nekoliko meseci? Jer ne bih da se odričem pilula ako ne moram, znače mi zbog neredovnih mentruacija. Nedavno sam čula za pilule Qlaira, da li bi ona napravila neku razliku jer nisu kao standardne pilule i kažu da sadrže prirodne hormone?

Zahvaljujem unapred na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

06.11.2018. 14:50

Poštovana, oralna kontracepcija može promijeniti funkciju jetre i dovesti do povišenja GGT-a. Qlaira sadrže prirodni estradiol i imitiraju prirodni ciklus, tako da možete pokušati s njima. Minimalno povišenje GGT-a može se tolerirati uz redovne kontrole.