Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povišeni kolesterol


Autor Poruka

Mispel

29.05.2007. 12:40

Poštovani! Odlučila sam započeti s primjenom kontracepcijskih pilula,bila sam na ginekološkom pregledu,koji je pokazao da je sve u redu,a zatim na krvne pretrage.Jetrene probe su mi u redu,al brine me malo povećani kolesterol 5,4 (preporuka je do 5,0). Da li bi bilo bolje pričekati da se on snizi,pa tek onda započeti s primjenom kontracepcije ili nije potrebno? Unaprijed zahvalna.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.05.2007. 16:00

Nije potrebno. Oralni kontraceptivi će možda malo pogoršati ovaj nalaz, ali ne značajno. Međutim, pretpostavljam da ste mladi, pa svakako nije dobro da vam je kolesterol visok, jer to znači da ćete kasnije u životu razviti aterosklerozu, visoki tlak i sve što uz to ide. Zato, ukoliko imate viška kilograma smršavite, ukoliko nemate počnije zdravije jesti (izbjegavati jela sa visokim kolesterolom), a sve u cilju dugoročnog poboljšanja vašeg zdravlja.