Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Reumatoidni artritis i pilule


Autor Poruka

Noranora

25.02.2021. 13:55

Poštovani, kod mene postoji sumnja na reumatoidni artritis, a kako na uputama za pilule nije naglašeno ništa vezano za ovu bolest ne znam što mi je činiti ukoliko se ista potvrdi. Negdje čak piše kako kombinirana OHC djeluje preventivno na RA, ali također da su istraživanja pokazala kako RA značajno povisuje rizik za trombozu, pa ne znam je li pametno to dodatno povećavati pilulama. Tek mi je 21godina, nepušač sam i sasvim pokretna, ali ne znam je li RA povezan s trombozom samo zbog slabije pokretnosti kod većine bolesnika ili postoje još neki procesi koji doprinose tome. Pitat ću i reumatologa, ali značio bi mi i Vaš savjet.

Ivo Balenović, dr. med.

26.02.2021. 10:25

Poštovana, kod osoba koji boluju od reumatoidnog artritisa, rizik od duboke venske tromboze (DVT) i plućne embolije je dva do tri puta veći. Utjecaj kontraceptiva na reumatoidni artritis je diskutabilan. Postoje podaci da uporaba OHK smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa, ali ako je reumatoidni artritis već dijagnosticiran, nije preporučljivo uzimati oralnu kontracepciju zbog povećanog rizika od tromboze. No, reumatoidni artritis nije apsolutna kontraindikacija za oralnu kontracepciju.