Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spirala


Autor Poruka

jasminka

11.02.2006. 23:09

Imam jedno vrlo neugodno iskustvo sa spiralom.
naime, spiralu Nova T koristila sam 2 godine, nakon te dvije godine ostala sam trudna, otišla na pregled, trudnoća je bila u maternici, a spirala sasvim na mjestu. Nakon pregleda doktor mi je rekao, da budući imam već dvoje zdrave djece da tu trudnoću prekinem jer bi dijete moglo imati nekih posljedice, odnosno da mi mogla roditi "nenormalno " dijete, jer spirala mora van, a on ne garantira za uspjeh tog postupka. Tjedan dana nakon toga odlučila sam se za kiretažu, naravno po preporuci doktora, ali me još i danas muči da li sam dobro napravila, odnosno da li sam možda prerevno poslušala doktorovu preporuku. Molim vas, iako znam da sada nema povratka, da mi barem odgovorite na moje pitanje: što biste vi kao doktor preporučili pacijentici sa mojim problemom.

doc. dr. sc. Branko Radaković

24.02.2006. 13:22

Ako žena zanese uz intrauterini uložak 50-60% takvih trudnoća završi spontanim pobačajem. Ukoliko se odluči zadržati trudnoću, a izvadi se uložak oko 30% će spontano pobaciti. Ako se uložak zadrži i ne dođe do pobačaja, gotovo je 4 puta više prijevremenih poroda iz kojih se češće rađaju oštećena djeca u odnosu na terminalne jporode (prije svega zbog "nezrelosti djece"blunk. No, broj anomalija djeteta, uz intrauterini uložak "in situ" nije povećan!
Kada se sve prethodno "zbroji" očito je da su najmanje šanse da se da se rodi zdravo donešeno djete. One jesu najmanje, ali postoje!
Stoga, moja bi preporuka temeljem prethodnih činjenica bila - pobačaj, ali najvažnije je osobno uvjerenje majke i oca!