Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Višegodišnje korišćenje kontracepcijskih pilula


Autor Poruka

Guest22212

01.09.2021. 13:35

Poštovani,
Logest pilule koristim 4 godine. Jednu godinu sam koristila Yaz pilule. Uvijek redovno u minut sa svega par puta +/- 1 h.
Prije započinjanja uzimanja pilula, menstruacije su mi bile izrazito bolne i obilne, sa pilulama su se toliko unormalile da te dane kad dođu nisam ni osjetila.
Međutim posljednjih par mjeseci primjećujem da mi menstruacije postaju sve obilnije i bolnije (ne kao nekadašnje, ali svakako uočavam promjene ). Da li postoji mogućnost da se tokom višegodišnjeg uzimanja, slabi dejstvo pilula ? Logest ima nizak nivo hormona , da li je moguće da se organizam navikne tokom dugotrajnijeg uzimanja pilula na taj nivo hormona ?
Pilule koristim zbog kontracepcije . Ovaj mjesec sam takodje pila redovno bez kašnjenja i imala seksualne odnose bez ikakve dodatne zaštite sa potpunom ejakulacijom. Na polovini mjeseca mi se javio izrazito ružan iscjedak (gotovo crne boje ), koji i dalje traje i povremeni bolovi. Sinoć sam popila posljednju pilulu, te sam sad na pauzi sedam dana kad trebam dobiti. Spotting mi se javljao na početku korišćenja, prvih par mjeseci. Te se znao javljati s vremena na vrijeme- jednom dva puta godišnje..
Postoji li mogućnost trudnoće, s obzirom na gore navedeno pitanje i dilemu dejstva pilula ?

Ivo Balenović, dr. med.

02.09.2021. 11:35

Poštovana, djelotvornost kontraceptiva se ne smanjuje s vremenom. Ne postoji mogućnost trudnoće ako ste ih redovno uzimali.