Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin i dojenje


Autor Poruka

tiva

22.05.2007. 01:05

Popila sam Yasmin kao day after po tri tbl u dva navrata,imam dijete od 11 mjeseci koje jos uvijek doji ujutro.Zanima me da li moram prestati dojiti za stalno ili na neko vrijeme i kako to moze utjecati na dijete?HVALA

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.05.2007. 09:50

Bojim se da ne postoje protokoli za vašu situaciju - jednostavno nije dovoljno žena uzimalo hitnu kontracepciju dok doje. Ne znamo što se može desiti i ne postoje službene preporuke. Onako logično, nakon što dobijete menstruaciju nema razloga zašto opet ne bi mogli dojiti.

tiva

22.05.2007. 16:10

Stovana doktorice,najljepsa Vam hvala na tako azurnom odgovoru.Zanima me da li menstruacija uslijedi prije ili otprilike u isto vrijeme kad i zadnji mjesec.Zadnji put sam imala oko 5.5.,s tim da mi je to tek druga menstruacija nakon poroda pa jos uvijek nema nekog ritma.Bojim se ako napravim tako dugu pauzu s dojenjem da onda vise necu moci dojiti,dijete ce se odviknuti,a s druge strane ne bih ga htjela izlagati stetnim utjecajima.U uputama Yasmina pise da se moze koristiti uz dojenje u dogovoru s lijecnikom.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.05.2007. 22:00

Ja vam to ne bih savjetovala. Dojenje je jedna od APSOLUTNIH kontraindikacija za oralne kontraceptive, što znači da vam nitko pri zdravoj pameti to neće savjetovati jer može izazvati probleme kod djeteta. Postoje kontraceptivi koji se mogu koristiti kod dojenja, pisala sam o tome, upišite u tražilicu dojenje i vjerujem da ćete naći.
Ako želite započeti sa dojenjem prije menstrucije, evo vam jedna farmakološka informacija koja vam možda pomogne. Poluvrijeme eliminacije etinil estradiola iz naše krvi je 12 sati. To znači da će se količina etinil estradiola koju ste popili u krvi prepoloviti za 12 sati. Za slijedećih 12 sati ono što ostane će se dalje prepoloviti itd... Znači, ako ste popili ukupno 2 mcg, za 12 sati to je 1 mcg, za 24 0.5, za 36 0.25, za 48 0.125 itd. Sami morate odlučiti koja je količina neopasna za vaše dijete, ja to ne mogu reći.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.05.2007. 22:00

Tek sad sam vidjela dodatno pitanje, kad će doći menstruacija. Ako su redovne u vrijeme kad i prije plus minus 5 dana, ako su neredovite nema pravila. Razmislite i o prestanku dojenja, uistinu vam to nitko ne bi mogao zamjeriti nakon što ste dojili dijete impresivnih 11 mjeseci. Njemu za zdravlje je dovoljno.

tiva

17.06.2007. 11:25

Stovana doktorice!Sve je bilo po ocekivanjima,vise ne dojim dijete, samo je se odviknulo bez ikakvih problema.U jednu ruku to mi je i drago jer sam ga svakako planirala odvikavati,i ja mislim da je 11 mjeseci i vise nego dovoljno.Kad sam dobila menstruaciju pocela sam piti Yasmin ali sam krenula od drugog dana ciklusa.Zanima me da li je to u redu,te da li treba neka dodatna zastita?Takoder me interesira jesam li trebala obaviti neki pregled ili konzultirati se sa svojim ginekologom prije zapocete kontracepcije?Prije trudnoce sam dugo pila Cilest i nije bilo nikakvih kontraindikacija.Srdacan pozdrav i unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.06.2007. 17:40

Nije potrebna dodatna zaštita zato što ste počeli drugog dana ciklusa. Što se tiče pregleda, ako ste zdravi sve u redu, ali ako niste dugo bili nakon jedne ili dvije menstruacije predlažem da napravite pregled i PAPA test.