Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yasmin i karcinom


Autor Poruka

Iva

03.06.2006. 13:50

Imam neuredan ciklus i dosad sam uzimala Dabraston i Utrogestan, a učinak je bio samo privremen. Nakon sto sam posljedni put dobila menstruaciju 19. dana ciklusa uz uzimanje utogestana, ginekolog mi je rekao da od sljedećeg ciklusa počnem uzimati Yasmin tablete. Po dolasku kući sam vidjela da je zbog Yasmina neznatno povećan rizik od karcinoma dojke. Ne znam koliko je to neznatno, ali sam zabrinuta. U mojoj obitelji je mnoga oboljelih od karcinoma (mama, brat, teta, dva mamina rođaka...). Svi su imali različita oboljenja (gušterača, sarkom, leukemija, želudac...), a koliko ja znam nitko nije imao karcinom dojke. Imam 25 godina. Na zadnjem ginekološkom pregledu je, osim ciklusa (bez tableta 15. dan ciklusa krvarenje u količinama normalne menstuacije), sve bilo uredu. Zanima me koliko dugo trebam piti Yasmin i trebam li ići na neke preglede dojke (koje, koliko često i do kada)?
Unaprijed hvala,
Iva

doc. dr. sc. Branko Radaković

06.06.2006. 10:47

Do sada nije objavljena niti jedan studija koja bi govorila u prilog povećane opasnosti od karcinoma dojke u aktualnih ili bivših korisnica Yasmina. Smatram da bi dojke trebalo početi kontrolirati već iza 30. godine, a ukoliko se radi o obiteljskom opterećenju i ranije.