Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin i štitnjača


Autor Poruka

Nika

06.09.2007. 17:55

Možete mi reći da li se tijekom korištenja yasmin tableta (2mj) mijenja hormonalni status štitnjače;doktorica me poslala da izvadim krv, a ja sam zaboravila napomenuti da pijem kontracepcijske tablete.Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.09.2007. 21:55

Ne, ne mijenja se, nalazi hormona štitnjače bit će vjerodostojni

pegy990

20.08.2010. 12:55

Poštovana doktorice!
Pijem Yasmin već treću godinu i imala sam pauzu kada sam išla na operaciju gležnja. Do dana početka uzimanja Yasmina sa mojom štitnjačom je sve bilo u redu, nije imala povišene hormone, ni T3, T4 ni TSH. Nakon što sam pala u nesvijest vadila sam hormone štitnjače i ispostavilo se da su mi T3 i T4 nešto iznad normalne vrijednosti. Nakon UZV-a kod privatnog liječnika dobila sam objašnjenje da su mi hormoni povišeni zbog kontracepcije, odnosno Yasmina. Otada pa sve do sada imam povišene te hormone, a osim T3 i T4 povišen mi je i TSH, dakle sva tri u isto vrijeme, što bi bilo logično objašnjenje da je riječ o povišenju hormona uslijed uzimanja kontracepcije. Jedino razdoblje kada mi hormoni nisu bili povišeni je bilo razdoblje kada sam ih prestala piti zbog skorog odlaska na operaciju, stoga, iako nisam doktorica, po svemu navedenom mogla bi zaključiti da Yasmin može utjecati na hormone štitnjače, kako su zaključili moji doktori, kako oni u državnoj bolnici, tako i oni u privatnim poliklinikama.
Međutim, mene zanima hoće li kroz izvjesno vrijeme to povišenje hormona postati štetno ili se manifestirati na neki drugi način s obzirom da su mi povišena sva tri hormona? Koliko znam kod klasičnog povišenja hormona štitnjače, povišeni su T3 i T4, a TSH normalan, ili je TSH povišen, a T3 i T4 normalni, barem sam ja tako informirana.

Natalija Beljo, dr. med.

23.08.2010. 23:26

Ono šta bih savjetovala da prekinete piti i pozabavite se sa štitnjačom kontrola hormona i UZV.

Vedrana90

12.01.2017. 15:40

Poštovani dr.,

pijem Yasmin već 8 godina u kontinuitetu, ginekolog mi je rekao da nije potrebno raditi pauze iako sam pitala dal je ti potrebno.

Nedavno mi je ustanovljen Hashimoto s hipotireozom te mi je prepisano uzimanje Euthyrox-a 25 mikrograma kroz 7 dana i onda prelazak na dozu 50 mikrograma do kontrole za 3 mjeseca.
Vrijednosti krvog nalaza su: TSH 9.34, T3 2.32, T4 113.0 (samo TSH nije unutar granica), Anti TPO je 80,38, TG-At 17,39 (oba iznad granice).

Endokrinolog mi je rekao da zbog Yasmina vrijednosti T3 i T4 nisu realne, i da nek se posavjetujem sa svojom ginekologicom da napravim pauzu u Yasminu da mi se ne uspavaju jajnici.

Sad mi nije jasno dal trebam prestati piti Yasmin zbog određivanja terapije za štitnjaču ili zbog uspavanosti jajnika? I trebam li uopće prestati, nemam trudnoću u planu, dapače trenutno je vrlo nepoželjna iako sam u stabilnoj dugogodišnjoj vezi.
Također sam upozorena da će doza Euthyroxa biti različita ako pijem Yasmin i ako ga ne pijem.

Žnači savjetovano mi je, ako dobro shvaćam, da prestanem pitai Yasmin (što mi značajno komplicira život) da bi mi se odredila doza Euthyroxa, pa da kad počnem piti Yasmin da mi opet određuju dozu Euthyroxa!?

Kažem da mi komplicira život jer sam Yasmin počela piti radi iznimno bolnih i dugotrajnih menstruacija, zbog kojih sam često završavala u bolnici na infuziji. Također je vrlo nezgodno jer mi ciklus bez Yasmina iznosi svega 18 dana pri čemu 8 dana imam krvarenje. Također imam blago naznačene policistične promjene jajnika, te je Yasmin to držao pod kontrolom. Te pravilnu ovalnu oštro ocrtanu cistu na desnoj dojki. Od tud toliki strah od prestajanja uzimanja Yasmina.

Unaprijed hvala na Vašem mišljenju. I ispričavam se na podužem postu.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.01.2017. 23:05

Prema opisanom nastavite slobodno s Yasminom.