Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Deficit hormona?


Autor Poruka

Aglaja

11.05.2009. 23:20

Imam 19,5 godina i problem koji me muci,rekla bih,vec pola zivota. Naime,imam ekstremno male grudi, tako da ni nakon 5 godina od prve menstruacije (21.februar 2004.) jos uvijek nemam dovoljno velike grudi koje bi popunile kosaricu velicine A. Mozda ste dosad bezbroj puta culi ovakve prituzbe,ali ja zaista -nemam grudi Svi zenski clanovi moje obitelji imaju normalno razvijene grudi. Moje se jedva naziru,sto mi stvara ogromne komplekse.Imam normalnu kilazu(174 cm/58kg),ne bavim se nikakvim narocito iscrpljujucim fizickim aktivnostima, zdravo se hranim. Prije par mjeseci mi je na ljekarskom pregledu otkriven perzitstentni folikul na desnom jajniku. Tomu je prethodio izostanak menstruacije na 2-3 mjeseca (uglavnom je redovna,traje 6-7 dana).
Ljekar mi je rekao da je u pitanju nedostatak estrogena,pa sam pila Primolut tablete, nakon koji sam dobila menstruaciju. Nisam spolno aktivna (sto je razumljivo...). Da li je razlog malim grudima nedostatak odgovarajucih hormona koje bi potakle njihov rast? Da li bi se stanje moglo poraviti hormonskom terapiijom? Ako da,koji su pregledi neophodni za otpocinjanje takve terapije?Ako ne, da li je rizicno u mojim godinama podvrgavati se plasticnoj operaciji? Hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.05.2009. 08:30

Ovo nije pitanje s područja neplodnosti pa ga molim postavite na odgovarajućem mjestu. Ali okvirno, samo operacija može promijeniti situaciju.

Nanula235

16.09.2019. 18:05

Poštovani,

nekoliko mjeseci pokušavam zatrudnjeti, ali bezuspješno. Moja liječnica uputila me na nekoliko pretraga, te je iz nalaza progesterona zaključila da se radi o dijagnozi "insuficijencija žutog tijela". Objasnila mi je da imam potvrđenu ovulaciju, te dominantan folikul na ultrazvuku, ali vjerojatno ne mogu održati eventualnu trudnoću zbog vrlo niske razine hormona, koja iznosi 7,0. Prepisala mi je Duphaston tablete 2x1 tabletu od 15. do 25. dana ciklusa. Malo me brine to što na uputi piše da se tablete počinju piti od ovulacije, te sam pročitala da u suprotnom može izazvati kontracepcijski efekt ili omesti ovulaciju. Od početka pratim ovulaciju, te mi LH pik bude od najranije 19. dana ciklusa do 21. dana ciklusa najkasnije. Zanima me Vaše stručno mišljenje, trebam li onda piti 10 dana Duphaston od dana LH pika, ili da počnem piti od 15 dana ciklusa. Ciklusi mi traju oko 33 do 35 dana. Moja liječnica mi je na moje pitanje o toj nedoumici rekla da to nema veze. Hvala Vam unaprijed.

Martina Bračun, dr. med.

08.10.2019. 23:20

Poštovana,
moja preporuka je da Duphaston počnete uzimati dan ili dva dana nakon pozitivne LH trakice