Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Deficit progesterona


Autor Poruka

Nanula235

18.09.2019. 10:35

Poštovani,

nekoliko mjeseci pokušavam zatrudnjeti, ali bezuspješno. Moja liječnica uputila me na nekoliko pretraga, te je iz nalaza progesterona zaključila da se radi o dijagnozi "insuficijencija žutog tijela". Objasnila mi je da imam potvrđenu ovulaciju, te dominantan folikul na ultrazvuku, ali vjerojatno ne mogu održati eventualnu trudnoću zbog vrlo niske razine hormona, koja iznosi 7,0. Prepisala mi je Duphaston tablete 2x1 tabletu od 15. do 25. dana ciklusa. Malo me brine to što na uputi piše da se tablete počinju piti od ovulacije, te sam pročitala da u suprotnom može izazvati kontracepcijski efekt ili omesti ovulaciju. Od početka pratim ovulaciju, te mi LH pik bude od najranije 19. dana ciklusa do 21. dana ciklusa najkasnije. Zanima me Vaše stručno mišljenje, trebam li onda piti 10 dana Duphaston od dana LH pika, ili da počnem piti od 15 dana ciklusa. Ciklusi mi traju oko 33 do 35 dana. Moja liječnica mi je na moje pitanje o toj nedoumici rekla da to nema veze. Hvala Vam unaprijed.

Martina Bračun, dr. med.

29.10.2019. 09:45

Poštovana,
s obzirom na kasnije ovulacije, preporučam da s Duphastonom krenete 2 dana nakon pozitivne LH trakice, a ne fiksno od 15. dana ciklusa. U pravu ste da prerano davanje progesterona može omesti ovulaciju. Po jednoj ovulaciji šansa za trudnoću je do 20% te se nemojte obeshrabriti ako se trudnoća odmah ne ostvari. Ukoliko do trudnoće ipak ne dođe unutar 6 mjeseci ciljanih odnosa, preporučam da Vaš partner napravi spermiogram te da se javite na konzultacije ginekologu - subspecijalistu humane reprodukcije.