Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sactosalpix


Autor Poruka

bubble

30.06.2009. 14:05

Poštovani,prije mjesec dana imala sam prvi neuspjeli postupak IVF-a.Prije IVF postupka ulrazvukom mi je nađen sacto lijevo za koji sam dobila antibiotik i vaginalete.S terapijom mi se to povuklo međutim mi je rečeno da se to ne može izlječiti več ukloniti bolesni jajovod laporoskopski.Spremam se na sljedeći postupak IVF-a.Svi ostali nalazi supruga i mene su uredni.Čitala sam da sacto smeta implataciji embrija.Dal je to moguć razlog mog neuspjelog ivf postupka?Da li je poznato da su neke pacijentice s takvim nalazom uspjele zatrudnjeti Ivf postupkom i iznjele trudnoću bez komplikacija?Želim ostvariti trudnoću što prije,imam 38 god i ne želim gubiti puno vremena pa vas stoga molim da mi odgovoriti da li je vađenje lijevog jajovoda jedino riješenje mog problema ili pokušati još koji IVF prije odluke na operaciju?

Unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.07.2009. 01:00

Ispričavam se na neodgovaranju. Mislila sam da smo na ljetnoj pauzi pa dugo nisam ni gledala podforume, dok me danas nisu upozorili na vaše pitanje.
Prvo, ne trebate se bojati same operacije saktosalpinksa. Operacija je kratka, oporavak je brz. Ono što je upitno, naravno, je da li je potrebna. Mišljenja stručnjaka se razlikuju, i vjerojatno će vam 3 doktora dati 3 različita mišljenja, ali u principu vidjela sam i jedno i drugo, i da saktosalpinks smeta i da ne smeta trudnoći.
U principu trebate sami odlučiti, u dogovoru sa svojim liječnikom. Kako vam je jedan jajovod uredan ja ne bih neuspjeh pripisivala saktosalpinksu nego jednostavno statistici. Statistički, uz prosječnu uspješnost u vašoj dobi, potrebna su 3 ili 4 pokušaja za uspjeh. Ipak, nakon drugog neuspjelog, ako vam vaš liječnik tako savjetuje, vjerojatno bi trebalo razmisliti o operaciji. I naravno, ne gubiti vrijeme, čim prije ići u slijedeći postupak.

january100

20.10.2019. 15:05

Poštovani,
imam pitanje vezano za saktosalpinks / hidrosalpinks.
Nedavnom pretragom sonoHSG utvrđena mi je neprohodnost lijevog jajovoda. Kako nisam išla na daljnju provjeru (laparaskopiju), upućena sam na ivf.
Pretraživanjem literature u svrhu bolje informiranosti, susrela sam se s pojmom saktosalpinks (hidrosalpinks, piosalpinks, hematosalpinks). S obzirom da sam pročitala da to može biti prepreka za ostvarivanje trudnoće, zanima me može li navedeno stanje proći nezapaženo? Čitala sam kako je nekim djevojkama preporučeno da uklone neprohodan jajovod upravo zbog straha od „toksične tekućine“, no, niti ginekolog niti subspecijalist humane reprodukcije meni to nisu spominjali.
Stoga, zanima kako se postavlja dijagnoza?
Unaprijed hvala!

Martina Bračun, dr. med.

29.10.2019. 09:45

Poštovana,
sam nalaz neprohodnih jajovoda ne zahtijeva laparoskopiju. Laparoskopija se preporuča u slučajevima kada se ultrazvučno utvrdi "sactosalpinx" što se odnosi na proširen, tekućinom ispunjen jajovod. U tom slučaju tekućina iz oštećenog jajovoda može biti toksična za trudnoću. Laparoskopija čak i tada nije neophodna prije postupka MPO, a odluka se donosi ovisno o veličini promjene, simptomima, trajanju neplodnosti...Ako imate "sactosalpinx" savjetujem da sa svojim MPO liječnikom porazgovarate o opcijama liječenja te zajednički doneste odluku. Ukoliko je na sono HSG nađen neprohodan jajovod, ali bez "sactosalpinxa", laparoskopija nije potrebna.

january100

31.10.2019. 21:35

Poštovana,
hvala na odgovoru.
Na sonoHSG nije prolazila kontrastna tekućina ali je, prema navodu ginekologa, uzrok nepoznat. Nije spominjao sactosalpinx ali je spominjao mogućnost laparaskopije kako bi se utvrdio uzrok nepropuštanja tekućine (kontrasta). S obzirom da smo se na kraju ipak odlučili za ivf, ginekolog je rekao da u tom slučaju laparaskopija nije potrebna (to je bila opcija ukoliko bismo pokušavali s inseminacijama).