Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 64 | Broj poruka: 230

Martina Bračun, dr. med.

Poliklinika BetaPlus
Zagreb, Av. V. Holjevca 23


hiperprolaktinemija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

PetraRv

20.11.2009. 16:30

Poštovani,
ovaj sam tjedan bila na sistematskom pregledu doktor (koji ne prati moju situaciju otpočetka) mi je prepisao Diane 35. Ultrazvučno mi je utvrdio PCOS.
Moja situacija je sljedeća: imam 34 godine, nisam rađala, imala jedan Missed ab. u rujnu 2009. kao razlog se navodi hiperprolaktinemija (uzrok mikroadenom hipofizE 4,5 mm) Pred pola godina sam vadila hormone pred kraj ciklusa i rezultati su sljedeći:
PRL-1163 (102-496), a nakon Missed ab. se popeo na čak 1800
FSH-7.5
LH-18.9
ESTRADIOL-247
DHEA-S-3.71 (2.68-9.23)
TESTOSTERN-1.76 (0.22-2.9)
SHBG-49.8 (20-130)
FAI-3.53 (0.29-6.78)
T3-1.67 (0.89-2.66)
fT4-12.9(9-19)
TSH-2.13 (0.38-4.94)
INZULIN i C-peptid također uredan nalaz
Moja mi je doktorica prepisala samo Bromergon po pola tablete ujutro i navečer što pijem mjesec i pol i za sad jos nema ovulacije. To je jedina terapija koju uzimam. Zanima trebam li piti i Diane 35
s obzirom da su mi androgeni hormoni u redu?
Napominjem da mi je zadnji Papa test bio PAPA 2- bez CIN-ova samo s HPV infekcijom. Do sad su Pape uvijek bile uredne. Na letku uz Diane35 pročitala sam da kod perzistentne infekcije HPV-om nije preporučljivo uzimanje oralne kontarcepcije pa me to dodatno brine.
Mislite li da li bi bilo pametno piti Diane 35 s obzirom na moju situaciju i trudnoću koju bih željela ostvariti čim se saniraku posljedice pobačaja?
Zahvaljujem!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.11.2009. 20:40

Imate visok LH, koji indirektno također govori o hiperandogenemiji. Ukoliko uz to imate i kliničke simptome (dlakavost ili akne), i ja bih vam dala Diane, ali samo kroz 3 mjeseca. Toliko vremena će otprilike trebati da se i LH i prolaktin normaliziraju. Moguće da će vam doza Bromergona biti malo premala, pa možda da ipak provjerite prolaktin 2 mjeseca od početka terapije. Ako je nakon 3 mjeseca i jedan i drugi nalaz uredan, prekinite Diane i radite na trudnoći. Bromergon nećete prekidati, vjerojatno cijelu trudnoću.

PetraRv

23.11.2009. 16:00

Zahvaljujem na brzom odgovoru!
A to što se tiče HPV-a i Diana ne moram se brinuti?
Diane se mogu početi piti odmah budući da mi ciklusi nisu redoviti ili da sačekam sljedeće krvarenje i tada krenem?
Diane su i kontracepcija pa pretpostavljam da nije moguće zatrudniti?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

23.11.2009. 22:25

Ne, zbog HPV-a ne morate brinuti. Možete početi odmah ili kod menstruacije, svejedno, nije cilj zaštiti vas od trudnoće nego sniziti LH. Tehnički, prvih 14 dana uzimanja Diane, ako ne počnete prvog dana menstruacije, niste zaštićeni od trudnoće, pa malo pripazite.

PetraRv

24.11.2009. 10:10

U redu. Puno Vam hvala happy

PetraRv

16.12.2009. 11:15

Doktorice, pitala bih Vas još nešto: treba li krv za prolaktin vaditi natašte ili bi trebalo ujutro popiti Bromergon?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.12.2009. 12:55

Ne treba vaditi natašte, a ako redovno uzimate Bromergon trebate i taj dan ga uzeti.

PetraRv

29.12.2009. 16:15

Doktorice, puno Vam hvala i sve najbolje u Novoj!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.12.2009. 22:50

Hvala, također happy