Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policistični jajnici


Autor Poruka

soozie

17.06.2009. 11:50

Poštovani,

od 8.6. koristim tablete Diane35 koje su mi prepisane zbog policističnih jajnika. Prije toga napravila sam ogtt, sve potrebne ultrazvuke i mjerenje hormona, sa sljedećim rezultatima:
OGTT:
Prvo mjerenje: 4,6mmol/L
Drugo mjerenje dva sata nakon popijene otopine glukoze: 2,9mmol/L
Zbog rezultata sam se posavjetovala sa doktoricom opće prakse i endokrinologom, koji su mi prepisali Siofor500 jednom na dan, navečer, poslije večere.
Moje prvo pitanje je sljedeće. Čitala sam da Siofor500 koriste pretili ljudi koji imaju problema sa visokim sečerom. Kakav će to utjecaj imati na moju (nisku) razinu šećera i moju kilažu? S obzirom na to da Siofor po riječima moje doktorice regulira inzulin, znači li to da sam ga ja prije imala previše i da ću zbog toga dobit na kilaži? Što mi naravno nije u interesu, jer sam dosad imala neku normalnu težinu od 64kg na 174cm visine. Konkretno, hoću li se od tih tableta udebljati?

Hormoni:
LH: 13.0 IU/L
FSH: 5.1 lU/L
Testosteron: 2,8 nmol/L
Prolaktin: 215,9 mIU/L
zbog izgubljenog ciklusa ne mogu reći koji dan ciklusa je vađena krv.
Utjeću li policistični jajnici na plodnost? postoji mogućnost da sam neplodna? (u ovom trenutnku ne želim jos djecu, ali jednog dana bi naravno voljela imati djecu)
Također sam imala tipične simptome policističnih jajnika među kojima je i povećana dlakavost, kad mogu računati na poboljšanje na tom planu?

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovorima

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.06.2009. 13:25

Slušajte doktore, dobro vas vode.
Vi nemate niski šećer, nego vam je nizak na opterećenje glukozom. To je vjerojatno postprandijalna hipoglikemija, koja može biti prvi znak nadolazećeg dijabetesa. I po svim ostalim nalazima vi imate pravi sidrom policističnih jajnika, u kojem je povišen rizik za neplodnost, debljinu, dijabetes, hipertenziju, neke karcinome i sl. Zato je jako važno ne dopustiti vašim jajnicima da rade po svom, nego ih sa ovim lijekovima zauzdati, jer onda sindrom bar neće nepredovati.
Osjećat ćete se odlično i na jednom i na drugom lijeku. Diane uzimajte sve dok ne budete htjeli roditi, a Siofor i kroz taj period. Nećete se udebljati (osim naravno ako ne budete previše jeli). Smanjenje dlakavosti ćete primijetiti za 4-6 mjeseci. Počnite redovito vježbati, to pomaže da se sve promjene ubrzaju.
Vi niste neplodni, samo imate rjeđe ovulacije - kad se ovulacija desi možete zanijeti kao i svaka druga zdrava žena. Prema tome bez unaprijed panike happy

Jopyca25

08.11.2012. 11:10

Poštovani,
molila bi vas za savjet! Ja imam policisticne jajnike i bila sam kod ginekologice,nije mi nista dala da pijem(samo mi je rekla da pokusavam raditi na bebi ako neuspijem kroz neko vrijeme onda ce mi dati tablete za izazivanje ovulacije), i da moram na dijetu. Imam 1,68cm a 80kg, svakako cu skinuti kile.ja i muž već godinu dana radimo na bebi,al neide... dali ja nemam ovulaciju,jer jucer sam bila na pregledu i rekla mi je ni traga ovulaciji, menstruaciju sam imala 15.10... tek samo pocela ici na sve pretrage,po vasem misljenju sto bi bilo najpametnije za mene? kupila sam prenetal tablete, dal je to pametno piti ili bolje ne? Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.11.2012. 22:30

Poštovana,
Jedino što dokazano i pouzdano uspostavlja ovulacije u žena sa anovulacijskim ciklusima, a bez korištenja lijekova, je gubitak minimalno 5% tjelesne težine, uz redovito aerobno vježbanje od 30 minuta na dan. Dakle, mršavljenje je usput, važnija je aktivnost. Vaša doktorica vam je dobro rekla, od tud treba početi. Morate znati i da prekomjerna tjelesna težina utječe i na lijekove za izazivanje ovulacije da slabije djeluju, i takvim je ženama općenito šansa za trudnoću manja. Zato, krenite brzo hodati ili u teretanu, svaki dan osim nedjelje, i lako je moguće da ćete ostati trudni bez ikakvih lijekova. Naravno, neka suprug napravi i spermiogram, da budemo sigurni da je s te strane sve u redu.

amelie21

21.06.2018. 17:45

Poštovani, 4 godine sam pila logest zbog bolnih i neredovitih menstruacija prekinula sam ima 8 mjeseci i otad sam mentruaciju uz pomoć provere dobila tri puta. Lice je prepuno akni, leđa isto, dlakavost, znojenje, tri kilograma vise... Dijagnoza je pcos a jucer sam vadila hormone čiji su rezultati:
LH 17,7
FSH 3,62
PROLAKTIN 269,8
ESTRADIOL 260,8
PROGESTERON 1,09
SHBG 194,8
UKUPNII TESTOSTERON 4,690
SLOBODNI TESTOSTERON 0,022
BIORASPOLOZIV TESTOST 0,47
ANDROSTENDION 13,79
OH PROGESTERON 5,05

ako mi mozete prokomentirati otprilike nalaz. Hvala unaprijed

Martina Bračun, dr. med.

21.07.2018. 23:35

Poštovana,
Obzirom da su svi androgeni povišeni, predlažem svakako pregled i obradu endokrinologa radi evaluacije nadbubrežnih žlijezda. Nakon toga je potrebno regulirati menstrualni ciklus, a način regulacije će se prilagoditi ovisno o Vašim planovima za trudnoću.

nela_la

13.04.2019. 22:20

Poštovanje,

Imam od prvog ginekološkog pregleda policistične jajnike. Također muku mučim sa Escherichiom koja je često povišena u urinokulturi, a sada sam samoinicijativno radila i briseve cerviksa prema kojima je i tamo izolirana. Imam 30 godina, a sa 20 godina mi je pukla cista te nakon toga se i javljaju problemi sa čestim upalama, ali i bolovi u "preponi" , od osnovnih oko jajnika (dakle dubinski , ne površinski ) koji nisu samo u vrijeme menstruacije već i bilo koje fizičke aktivnosti u koju je uključena lijeva prepona tj. noga (vožnja bicikla, spolni odnos, vježbe u teretani, a nekada se bol pojavi sama od sebe i dovodi ponekad i do stupnja šepanja). Ginekologica mi je u par navrata rekla da to nije s ginekološke strane (privatni ginekolog isto da ne vidi ništa osim policističnih jajnika) pa me zanima imate li ideju što je u pitanju. Čak i prilikom kihanja mi se zna desiti osijećaj kao da će to mjesto "točka" u tom trenutku "puknuti" i zaboli slično ko prenaglo napeti mišić... Briseve cerviksa sam radila na svoju ruku i iduće ću na magnetnu rezonancu jer čitajući godinama o problemu koji me muči dolazim do bojazni da nije riječ o endometriozi.

Svaki savjet bi zaista bio od pomoći,
Danijela

Martina Bračun, dr. med.

01.05.2019. 21:40

Poštovana,
bolovi u preponi vezani uz fizičku aktivnost nisu posljedica ginekološke bolesti. Savjetujem Vam da se javite fizijatru.
Srdačan pozdrav!

Anja55

29.05.2020. 00:25

Postovanje,
imam 29 godina,172cm i 67kg,imam dijete od 3godine,spontani pobačaj 2019. (rađeni su svi nalazi nakon toga po preporuci ginekologa i bili su u redu).
Ciklusi neredovni,hormoni u redu,izuzev Insulina koji nakon 2h ostaje 50..Probana iz 2mj indukcija ovulacije Klomifenom (bezuspješna).
Pijem siofor 3x500mg od jeseni i Inofolic prašak već godinu dana 2x1...
Šta je Vaš savjet,preporuka,baš jako želimo drugu trudnoću.
Zahvaljujem.

Martina Bračun, dr. med.

24.06.2020. 01:50

Poštovana,
mladi ste, te bih prije svega preporučila da smršavite barem za 5-10%. Gubitak na tjelesnoj težini smanjit će inzulinsku rezistenciju te povećati šansu za ovulaciju i spontanu trudnoću. Siofor i Inofolic nastavite uzimati do trudnoće. Ukoliko i nakon mršavljenja ciklusi ostanu neredoviti, preporučam indukciju ovulacije letrozolom, pod nadzorom ginekologa. Sretno!