Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prazni folikuli i mogućnost začeća


Autor Poruka

leona5

13.03.2013. 12:45

Poštovani,

Molim vas za pojašnjenje moje situacije, radi se o sljedećem: suprug i ja već skoro dvije godine pokušavamo dobiti bebu, ali neuspješno, tako da smo se obratitli za pomoć i napravili potrebne pretrage za postupak medicinski potpomognute oplodnje. Pretragama se ustanovilo da suprug ima oligoastenozospermiju ( 17 miliona spermija te opća ocjena pokretljivosti 2-2/3), kod mene su hormonske pretrage pokazale: FSH 9,90 LH 4,60 PROLAKTIN 213 ANDROSTENDION 5,70 TESTOSTERON 2,40 ESTRADIOL 0,32 PROGESTERON 41,40 DHEA-SO4 5,30 SL.TESTOSTERON 2,90 SHBG 26,90.
Anti-Mullerov hormon iznosi 1,56 pmol/l ili 0,22 ng/mol.
Problem je očito u niskim rezervama jajnih stanica, liječnica je odmah upozorila na to, što je za mene bio svojevrstan šok, imam 35 godina. Ginekološki mi je utvrđena ovulacija, prije mjesec i pol smo uradili prvi IVF postupak, terapija Cetrotide i Menopur, na folikulometriji su bila prisutna 3 folikula, od čega je jedan uspio dovoljno narasti na 17 mm i taj je punktiran, ali nažalost bez jajne stanice. Liječnica je preporučila sljedeći mjesec prirodni ciklus bez stimulacije, na folikulometriji utvrđene 2 foliule od čega jedna sazrila te punktirana, opet prazna, izvršena stimulacija, sada čekam rezultat.
S obzirom da spoznaja o jako niskim rezervama jajnih stanica me jako uznemirila, zanima me kolika je vjerojatnost da su moji ciklusi već neko vrijeme bez jajnih stanica, odnosno da sam u predmenopauzi?
Ciklusi su mi jako uredni, uvijek točni 25-26 dan.
S obzirom da mi vrijeme sada nije najveći prijatelj, zanima me može li se nekom pretragom ustanoviti imam li uopće više jajnih stanica?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.03.2013. 22:25

Poštovana!

Nizak AMH kao što ste naveli da je u Vas, nije uvijek prediktivan za neuspijeh liječenja neplodnsti. Ne rijetko se bilježe trudnoće i uz nedokaziv negativan AMH. Jasno je da dva neupsješna IVF postupka stvaraju zabrinutost i Vi svakako spadate u skupinu žena sa niskom rezervom jajnika. Bilo bi dobro kada bi zatražili drugo mišljenje i kada bi se ponovnim ili proširenim pretragama utvrdila Vaša plodnost.