Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Utrogestan za kontrakcije u 26.tjednu trudnoće


Autor Poruka

katrin_kat

28.12.2019. 16:15

Poštovani,

Molim pomoć. 2.trudnoća sa 39 godina, prva završila spontanom u 8.tjednu prije 2 godine. Trenutno sam u 26.tt, beba uredno napreduje.. Unazad 3 tjedna svakodnevno imam kontrakcije maternice, u rasponu od 5 do 15ak. Započelo je jednom epizodom stresa nakon čega je otvrdnuo cijeli trbuh na 12ak sati. Pokrete djeteta osjetim skoro svaki dan. Ginekologinja mi je 10.12. rekla da sam zatvorena, cerviks 50mm, terapija utrogestan 2x200 vaginalno i Mg 2x dnevno, mirovanje (ne strogo). Urinokultura sterilna, ali u nalazu krvi nešto povišeni leukociti (17, 5), uzimala 3 dana antibiotik po preporuci liječnika za moguću urinarnu infekciju.
Uzimala sam Utrogestan, ali kontrakcije nisu preostale, bilo je dana po dvije, a zatim opet odjednom 10-20.
24.12.na kontroli i dalje zatvorena, cerviks se smanjio na 43mm, preporuka nastavak terapije i kontrola za 3 tjedna. Prije toga Klavocin radi jake parodontoze i krvarenja desni od početka trudnoće.
Najvažnije - uplašila su me neka novija istraživanja o progesteronu i utjecaju na fetus, na svoju ruku sam prestala uzimati Utrogestan (koji nije uklonio kontrakcije) nakon pregleda 24.12., nadajući se da će stanje ostati isto, ali čini mi se da su učestalije, 10-20 dnevno. Ne želim raditi štetu (cerviks se dosta skratio u ta 2 tjedna kontrakcija?), da li da nastavim s terapijom i da li mora biti tako visoka doza? Je li opasno što sam naglo prekinula uzimanje hormona? Koliko je ozbiljan taj problem kontrakcija, obzirom na učestalost?

Martina Bračun, dr. med.

15.01.2020. 12:10

Poštovana,
Utrogestan se smije uzimati tijekom cijele trudnoće i ne šteti djetetu. To je hormon koji se inače proizvodi u jajnicima, a tijekom trudnoće i u posteljici. 4 tablete dnevno nije visoka doza. Kontrakcije mogu dovesti do prijevremenog porođaja te je važno da ste pod nadzorom perinatologa.