Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hoću smršaviti


Autor Poruka

očajna bucka

10.09.2005. 18:41

Eto danas sam čitala u Jutarnjem da je izašla neka nova super dijeta, još jedna u nizu, pa se pitam jer nažalost patim od viška kilograma koje godinama pokušavam pomoću dijeta skinuti, trebam li se liječiti ili pokušati novu dijetu i kome da se obratim za pomoć?

dr. Hrvoje Iveković

25.09.2005. 12:51

Draga bucka,

nažalost nisam upoznat sa "novom super dijetom", ali pokušat ću pomoći.
Povećana tjelesna težina nastaje kao rezultat suficita u unosu i potrošnji kalorija (energetskih jedinica). Kalorije unosimo hranom, a trošimo fizičkom aktivnošću. Drugim riječima, ako "puno jedemo", a malo "trošimo kalorije" stvara se višak kalorija, koji se deponira u masnom tkivu, a osoba dobija na tjelesnoj težini.
Upravo to je ideja svih dijeta - one ograničuju dnevni unos kalorija, pa ako se osoba zaista pridržava uputa navedenih u dijeti, trebala bi polučiti rezultat, odnosno smanjiti tjelesnu težinu. Loša vijest kod dijeta jest ta, da kad se čovjek vrati na "normalan režim prehrane" izgubljene kile vrlo brzo vrati (tzv. "jo-jo" efekt) Nadalje, ako se i ne postigne željen cilj ("tipa 10 kg u 10 dana"blunk, čovjek osjeti krivnju i poseže za drugim drastičnijim dijetama, naravno opet bez rezultata. Navedeno rezultira "sindromom lažne nade" (očajem?)
Na Vašem mjestu, ne bih se zamarao dijetama, već bi:
1. odredio realan cilj (primjerice gubitak 5-10% tjelesne težine u slijedećih 3-6 mj)
2. posvetio računa pravilnoj prehrani (5 obroka, 60% ugljikohidrata, 30% proteina, 10% masti).
3. nastojao povećati fizičku aktivnost (barem 15-20 min dnevno odnosno 150 min tjedno - hodanje, rolanje, plivanje, trčanje)

K tomu ako je vaš indeks tjelesne težine (indeks možete izrtačunati u okviru ovog Centra, na adresi http://www.cybermed.hr/index.php/...jente/centri_za_edukaciju/pretilost) veći od 30, tada bi uz navedene mjere, valjalo uvesti i lijekove protiv debljine, za što će biti potrebno javiti se liječniku.

Na koncu, da li ćete uspijeti u smanjenju Vaše tjelesne težine ili ne prvenstveno ovisi o VAMA, odnosno vašoj volji da ustrajete. Sretno!

dada

05.10.2005. 19:51

Imam visak masnih naslaga ali samo u predjelu trbuha.Pazim na kalorije ali mislim da je moj organizam prelijen na koji nacin ubrzati metabolizam.Hvala

Hrvoje Iveković, dr.med.

08.10.2005. 00:06

O višku masnih naslaga u predjelu trbuha govorimo ako je opseg trbuha u žena (izmjeren iznad zdejličnih grebena, otprilike u visni pupka) veći od 88 cm a u muškaraca veći od 102 cm. Loša vijest je da su upravo trbušne masne naslage najjajče povezane s kardiovaskularnim rizikom (više naslaga - veći rizik)
To što pazite na kalorije svakako je ispravno i nastojte biti dosljedna u tome, ali radi se o samo jednoj strani Vašeg problema.

Naime, temeljjna jednadžba našeg metabolizma glasi:

tvar + O2 (kisik) --> CO2 (ugljični dioksid) + H20 (voda) +energija

Drugim riječima hranu koju unosimo u organizam (tvar) "izgaramo" disanjem (kisik) i kao razgradi produkti nastaju ugljični dioksid (izdisanjem), voda (znoj) i energija (za naše svakodnevne aktivnosti).Dakle ako postoji "lijena" kemija ili biokemija, fizika ili matematika, tada vjerojatno postoji i "lijen" metabolizam. Dok se to ne pokaže točnim, valjalo bi svaki dan baviti fizičkom aktivnošću (barem 5 dana u tjedno po 30 min oštre šetnje). Vrlo će se brzo pokazati tko je lijen - "metabolizam" ili "glava"!

mirjana

09.12.2005. 11:00

Evo u kojem sam stanju trenutno - imam 83 kg na 168 cm visine, i tek 25 godina. Bolujem od bronhalne astme koju lijekovima uspješno držim pod kontrolom. Upravo zbog astme, uvijek sam bila 'oslobođena' tjelesnog odgoja u osnovnoj i srednjoj školi. Takvu sam praksu, zapravo, zadržala i danas - pazim da ne dolazi do tjelesnog napora koji mi može uzrokovati npr. astmatični napadaj. Upravo zbog toga nisam u kondiciji i nisam nikada vježbala. Tijelo mi je potpuno mlohavo - celulita i masnih naslaga imam na trbuhu, nadlakticama, stražnjici, bokovima, bedrima. Koža mi je izrazito suha, i sklona ekcemima. Što se same prehrane tiče, količina hrane koju unosim prevelika je. Osim što jedem kad sam gladna, ja sam i emocionalna izjelica.
Alergija na hranu nemam.

Hoću smršaviti, ali ne znam odakle bih pocela.
Hocu smrsaviti, ali što, koliko i kada da jedem?
Hocu smrsaviti, ali kako i koliko ću vježbati?
Hoću smrsaviti, ali koliko dugo će mi trebati?
Hoću smrsaviti - molim vas, pomozite!

Hrvoje Iveković, dr.med.

12.12.2005. 00:31

Glavno pitanje za Vas nije što, koliko, kako da jedem ili da vježbam, već što sam spremna promjeniti ? zauvijek- vezano za moj način hranjenja?

Pokušajte krenuti od "emocionalne izjelice" u sebi? Zapitajte se što Vam predstavlja hrana? ?nagradu? ?možete li takvu nagradu zamjeniti nečim drugim?

"Oštra" šetnja od 20-30 min svaki dan također bi bila dobra za početak, mada mislim da bi, zbog vašeg medicinskog problema (hladan zrak kao precipitator astme) medicinski fitness bio primjereniji.

U Poliklinici Osiguranje Zagreb ? Nemetova, nakon provedene medicinske obrade (spirometrija, ergometrija) u suradnji s prof. tjelesnog odgoja dizajnirali bi individualni plan fitnessa za Vas.

Laura

18.01.2006. 15:40

Radim u ured i sjedim cijeli dan. Kod kuće jurim po kući oko djece i tako do navečer. totalno se nepravilno hranim. Moj problem je da se debljam ali samo u predjelu trbuha i sad sam već totalno očajna.
Iskreno ništa ne vježbam, a nekeda sam bila aktivni sportaš.

Molim vas recite mi koje vježbe da ubacim u svoj dnevni raspored kako bih skinula ove odvratne naslage sala na trbuhu.

ema

19.01.2006. 22:01

Moj problem nije prevelik, ali ipak se teško borim s njim. Imam 22 godine, visoka sam 170 cm i imam 72 kg,masnih naslaga imam najviše na bokovima i stražnjici.Tu težinu imam već 5-6 godina, skinem koju kilu al sve se vrati. Bila sam na liječničkom pregledu nedavno jer imam problema sa policističnim jajnicima...doktor mi je rekao da moram skinuti 10 kila,a 6 kg do sljedećeg pregleda sredinom 3 mjeseca. Volim nezdravu hranu, ali jedem i dosta povrća.Pazim na prehranu nekoliko dana i vježbam, ali to ne traje dugo. Inače dosta sjedim jer moram učiti.
Molim vas recite mi kako da najlakše smršavim, al da si ponekad mogu priuštiti pizzu.

belma

24.01.2006. 18:04

zelim malo da smrsavim nije kriticna situacija al samo da preduhitrim gojaznost koju osjecam da dolazi .

Hrvoje Iveković, dr.med.

21.02.2006. 20:14

za Lauru:

obzirom na dugotrajnu fizičku neaktivnost, prvih par tjedana fokusirao bih se na vježbe istezanja, tek da se "probudi" neaktivna muskulatura. Potom bih se posvetio vježbama opće kondicije, s naglaskom na mišiće prednjeg trbušnog zida. S povjerenjem se obratite u fitness centrar (prof Ivančica Vadjon, kineziolog) Poliklinike Osiguranje Zagreb (http://www.poliklinika-nemetova.hr/content.htm )

za emu:

normalno jedite i dalje, ali se barem 30-45 minuta dnevno posvetite fitnessu. I zaboravite večernje posjete pizzerijama i McDonaldsima. Ako ustrajete, prvi rezultati bit će vidljivi za najdalje 3 mjeseca.

za belmu:

vrijedi isto što i za emu.

ZDRAVKA

29.03.2006. 13:44

Imam 48 godina i veliki višak kilograma. Visoka sam 160 cm, a teška
78 kilograma. Prošlog proljeća ustanovljen mi je visoki krvni tlak, a oboljela sam i od tromboze noge. Trombozu sam liječila 6 mjeseci i sad ne pijem nikakve lijekove za tu bolest. Liječnik tvrdi da je nastala zbog uzimanja Trisequens tableta. Te tablete sam koristila 14 mjeseci. Sada koristim biljni Refemin i tablete za tlak.
Do sada sam imala oko 74 kg, a ovih 4 viška nikako da skinem. Pazila sam na prehranu nisam jela uvečer. Uvela sam i svakodnevnu šetnju. Jako me privlači slatko, a voće i povrće mi baš nisu prioritet u prehrani.
Molila bih vas da mi predložite jelovnik koji bi mi pomogao u mršavljenju, a da ne gladujem jer vrijeme provedeno na poslu je ionako stresno, a ako sam još gladna onda je još gore.
Puno vam hvala unaprijed.

Zlatka

07.04.2006. 12:28

Imama višak kilograma koji varira od 5-10kg, ali me užasno smeta. Radimu uredu, do 5 popodne, doma sam oko 6, ali izbjegavam jesti navečer, mada sam nekad gladna, pa večeram. <Pijem 4-5 liitara vode dnevno. S obzirom da na poslu nemama mogućnosti pojesti nešto kvalitetno, a doma nemam uvijek vremena kuhati, kako da smršavim? Vježbam povremeno,ali još nisam našla nešto što mi skroz odgovara-teretane mrzim, znači nekakav tae-bo ili aerobic... Da li je dobro investirati u sobni bicikl? Što jesti?

Hrvoje Iveković, dr.med.

11.04.2006. 20:37

Obzirom na Vaš indeks tjelesne težine (30,5 kg/m2) i prisustvo komplikacija u smislu povišenog krvnog tlaka, kod vas je indicirano farmakološko liječenje debljine. Savjetovao bih Xenical tbl 20 min prije ručka. K tomu investicija u sobni bicikl bi se svakako isplatila, ali isključivo pod uvjetom da se bicikl zaista i koristi barem 30 min dnevno). Vezano za jelovnike, posjetite web site Udruge za prevenciju tjelesne težine. http://www.uppt.hr/

odlučna

16.04.2006. 11:40

na djeti sam već mjeseci i pol. zapravo to nebi nazvala djetom već sam jednostavno promjenila prehranu. hranim se zdravije (umjesto šećera jedem puno voća i koristim med, koristim maslinovo ulje, jedem puno povrća i salata, meso jedem umjereno i to uglavnom govedinu, jedem puno ribe itd) i naravno vježbam svaki dan (idem u teretanu a sada kako je došlo lijepo vrijeme često vozim bicikl)... realno očekujem da ću skinuti svojih 15kg viška kroz 6mj do godinu dana.

moje pitanje je vezano za tablete. kupila sam tablete tonalin, ali one mi ne ubijaju apetit. naime to je moj najveći problem što sam ja konstantno gladna. pogotovo nakon vježbanja. koje bi tablete mogla koristiti da mi smanje osjećaj gladi i da li se one dobivaju na recept?

Hrvoje Iveković, dr.med.

01.05.2006. 22:40

Tonalin tablete sadrže konjugiranu linolnu kiselinu i predstavljaju dodatak prehrani. Nemaju utjecaja na osjećaj gladi, već se vjeruje da linolna kiselina ima ulogu u metabolizmu ("sagorjevanju"blunk masti. Na našem tržištu postoji pouzdan pripravak ? Reductil ?može se dobiti isključivo na recept, ali se plaća. Uzimajte ga ujutro u dozi 10 mg, tijekom tri mjeseca. Uputne su kontrole tlaka i pulsa kod nadležnog liječnika.
Također, postoji i još jedan lijek za liječenje debljine- Xenical- koji ima tzv. "periferno" djelovanje ? "blokira" u tankom crijevu apsorpciju (unos) masnoća u organizam, i na taj način reducira tjelesnu težinu. Režim izdavanja je isti ? na recept uz plaćanje.

Hrvoje Iveković, dr.med.

01.05.2006. 22:46

Za početak, moje isprike: tek sam sad shvatio da se radi o 2 odvojena pitanja (Zdravka i Zlatka) ? i djelom sam na Vaš upit odgovorio Zlatki.
Evo odgovora:
jelovnike potražite na web siteu Udruge za prevenciju prekomjerne težine: www.uppt.hr
Svakako bih k tomu, obzirom da imate povišeni krvni tlak ? ozbiljnu komplikaciju debljine ? preporučio i farmakološko liječnje. U Vašem slučaju odlučio bih se za Xenical 120 mg, jednu tabletu prije ručka. Lijek se izdaje na recept, uz plaćanje.

DEBELJUCA

25.05.2006. 00:27

MOLIM VAS POMOZITE MI.BILA SAM NA DOSTA DIJETA ALI MI BAŠ KILOGRAMI NE ODLAZE.NAJVIŠE ŠTO SAM USPJELA SKINUTI BILO JE 5kg
I NAKON DVA MJESECA SVE BI SE VRATILO NA STARO.VISOKA SAM
160cm I IMAM 65kg.ŠTO DA RADIM???

Brigita

02.06.2006. 14:53

Nedavno sam za 10 meseci skinula 20 kg.Vezbala sam 6 puta nedeljno,jela samo zdravu hranu, i eto vec mi se vratilo 10 kg.Pod stresom sam i jedem, tezina mi varira i po 7 kg nedeljno.Znam da zvuci neverovatno,ali ja ne jedem danima pa se onda prejedam 3 dana uzastopno.Ne mogu vise ovako,moram da stabilizujem svoj zivot, jer me ova opsesija unistava.Visoka sam 175cm i imam 70 kg.Pomozite mi...

dr. Hrvoje Iveković, internist

03.06.2006. 20:25

Ako su podaci koje ste navela točni, tada je Vaš index tjelesne težine od 25 kg/m2 praktički idealan. Niste debeljuca ni po kojoj osnovi. Umjesto opterećivanja dijetama, fokusirajte se na zdravu prehranu. K tomu budite fizički aktivni (trčanje, plivanje, aerobik)5 puta tjedno po 30-45 min.

dr. Hrvoje Iveković, internist

03.06.2006. 20:34

Najgora stvar koju činite u sadašnjem trentuktu jest da "ne jedete danima" !? Paradoksalno, ali istinito je da pregladnjivanje USPORAVA metabolizam. Gladovanjem se ne mršavi, a ako se i odlučimo kod nekih pacijenata i uvesti gladovanje, onda se takve mjere provode u specijaliziranim ustanovama, vezano za možebitne rizike ketoacidoze.
Druga stvar koju morate znati jest da na probavu ljudsko tijelo troši cca 30% metabolizma. Stoga jedite da bi ste mršavili!
Uktratko, prije 10 mjeseci bila ste na zdravom putu (ne samo hrani), i rezultati su bili očiti. Ako ne vjerujete sebi i vlastitom iskustvu, kome ćete vjerovati?