Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hoću smršaviti


Autor Poruka

adi

18.06.2006. 13:18

evo već godinu dana se borim sa svojom prehranom,naime jako volim zdravu hranu no problem je sto nemogu prestati jesti slatkise, kolače i slične nezdrave stvari, jednostavno u odredenim trenucima moje tijelo naprosto traži slatkiše i taj osjecaj je jaci od moje snage zelje.

citala sam o ovisnosti slatkom hranom i pokusala pronaci pomoc ali do sada nisam pronasla nacin koji si mogu financijski priustiti. inace imam 20god, 169cm i 67kg. lijepo vas molim savjete kako da si pomognem u situacijama kad potreba za slatkim postane neizdrziva. nadam se brzom odgovoru, lijep pozdrav

Hrvoje Ivekovic, dr.med.

22.06.2006. 09:46

Vas problem je u domeni pihologije-bihejvioralne terapije, pa predlazem da potrazite pomoc strucnjaka u tom podrucju (psihijatar, psihoterapeut)

majžica

02.03.2010. 15:00

Molim savjet i pomoć,
moj indeks je debelo iznad 30, visoka sam 160, a imala sam110-112 kg, sada trenutno sam na dijeti i imam 102 kg. Ajde, nešto sam i skinula! Do sada sam koristila čajeve, akupunkturu,xenical, reductil, kaktus tablete, herbal sada nedavno paiyouji plus čaj, a sada ella"s. Sve navedeno dalo je neke rezultate, ali... nikako da prevalim stotku. Poslije prvog poroda bez problema sam skinula 30 kg (imala sam 57 kg)uz pomoć akupunkture i čajeva, i održala sve do drugog kada sam jedva skinula 15-ak kg (72 kg), no nakon toga, pakao! neprimjeno su se slagale, ne po jednu -dvije, već odmah po pet i više. Moram napomenuti da sam imala posao koji je uključivao puno fizičkih aktivnost tj.kretanja. nakon promjene posla, porasta godina situacija je bila sve gora- da bih dogurala do sadašnje. Skidala sam ja i do 15 kg, ali vraćale su se kao Lesi.
Nemam neke prevelike zahtjeve, da barem skinem ispod 100, pa makar 99,99. Kg mi ne smetaju ni pri radu ni kretanju, tlak imam nizak, masnoća nemam u krvi, šećer uredan, ali doći će i to na red jer četrdesete su tu, i situacije neće sigurno ići na bolje. Moram priznati, da iako nemam volje za nekakvim vježbanjem, a moram priznati da uz posao i obitelj niti ne stignem, situaciju spašavaju radovi u vrtu. jedem kako stignem, ujutro kava, obavezno, voće bilo koje ili jogurt, i to je do ručka. A ručak zna koji put biti i u 17,00 i kasnije jer često putujem, a na putu ne volim jesti, a kamoli na domjencima ili poslonvim ručkovima- od toga doslovce bježim samo ako mogu. Hranjenje počne navečer, pristalica sam konkretne hrane, slatkiša i kolača ne. Jedem puno voća i povrća, soje, ali i kruha i mesa. najčešće pečeno.
Sada se trudim uvesti bolji režim prehrane, makar moram priznati da više volim biti gladna, nego često jesti ili spravljati nešto posebno za sebe. Najviše volim kad sam gladna pojesti nešto brzo, voće, jogurt, meso bez kruha, salate. Lijena sam za nešto drugačije, ali i nemam vremena, zaista, ne samo kao izgovor. Također imam neku fobiju da ako stalno jedem, da kg ne idu prema dolje, a ako ujutro doručkijem onda sam non-stop gladna, samo bi jela, ali nikako ne nešto lagano. zato opet, lakše gladujem i žćivim na kavi, čajevima i tako nekim "jestvinama". Često visim na vagi, i poludim kad vidim da brojkice stoje, pogotovo prije "stvari", onda kg još narastu. Poslije padnu, izgubim koju deku, pa opet zastoj. Znam da nesmijem brzo izgubiti kg, ali voljela bih da ih bar upočetku brzo izgubim jedno 5, a poslije lakšim tempom.
Čula sam za novi lijek, mislim da se zove alli (iz SAD-a), što mislite o njegovoj efikasnosti tj.upotrebi?
Iskreno Vas molim za pomoć i savjet, što mi je činiti, jer zaista nemam vremena za vježbanja i često sam pod stresom. Ima li nade za mene?
Vjerujem da za svakog postoji neka dijeta, samo je treba naći! Iskreno hvala!

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

24.03.2010. 23:05

Koliko vidim većine stvari ste svjesni - rizika koje nosi prekomjerna tjelesna težina/ debljina, važnosti redovite tjelesne aktivnosti kao i umjerene i pravilne prehrane uz pravilan raspored obroka (dakle ne ručak u 17 nego oko 13). No obzirom da Vam je potrebna pomoć svakako bi bilo dobro da se javite u ambulantu za liječenje pretilosti u Vašem ili najbližem gradu. Potreban je strukturirani pristup, vjerojatno i pomoć lijekova (u RH jedini lijek je Xenical ostalo su dijetetski pripravci i nikako ih ne bih preporučila a Alli za koji pitate ima istu aktivnu supstancu kao Xenical samo u manjoj dozi i biti će uskoro dostupan i na našem tržištu). Gladovanje nije dobro jer se na taj način smanjuje i bazalni metabolizam. Nade ima, odvojite vremena za sebe i ono što Vam je važno, bez brzih rješenja, uz stručnu pomoć i rezultat će uslijediti.

Pomocc !

28.03.2010. 23:35

Dobar dan ! Imam 13 godina, i negdje oko 60- 64 kg. Tako je bilo kada sam se zadnji puta vagala. Visoka sam 162 cm. Smrsala sam dosta u mjesec dana, tako sto nisam nista jela. Ali, osjecala sam se lose. Kako da smrsam BRZO, do ljeta, da mogu oblaciti suknjice, haljinice, kratke maice, i sve ono sto moji vrsnjaci oblace? Hvala vam !

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

29.03.2010. 13:05

13 godina je period rasta i razvoja stoga nikakve nulte dijete ne dolaze u obzir!!! One ozbiljno mogu naštetiti tvom zdravlju i poremetiti metabolizam za budućnost pa će ti biti još teže postići i održavati tjelesnu težinu.
Do ljeta su još 4 mjeseca i do tada možeš izbaciti slatko i malo smanjiti tijesto, rižu, krumpir i kruh ali obavezno su potrebna barem 3 obroka – doručak, ručak i večera, svaki dan povrće i voće. Sokovi su isto jako kalorični stoga umjesto njih treba piti običnu vodu. Uz to svaki dan bi trebala barem 1h biti fizički aktivna – trčanje, bicikl, role ili nešto slično. A tijekom ljeta, na jesen a i ubuduće tako nastavi i neće biti nikakvih problema niti sa minicama happy