Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dominikanska Repubika


Autor Poruka

Taya

29.06.2007. 15:20

Pozdrav!
Za 10 dana putujem u Dominikanu.Provest ću 2 tjedna u Punta Cani u hoteu s 4 zvjezdice na all -inklusivu. Kako bi moj boravak tamo bio što ugodniji i u želji da ne obolim od neke tropske bolesti, molim Vas da mi kažete kolika je uistinu opasnost od oboljenja, tj. prema vašim iskustvima, koliko se posto putnika vratilo bolesno. Biste li mi preporučili lijek protiv malarije, koji i kolika mu je cijena? Na Internetu sam pronašla podatak da je opasno hodati bos po pijesku te da u njemu žive nekakvi crvi. Užasavam se tih razno raznih crva..Koriste li u Dominikani zaprašivanje zraka kako bi istrijebili komarce? Hvala Vam unaprijed!

Vladimira Lesnikar, dr. med.

14.07.2007. 09:50

Prilikom kratkotrajnog boravka na području Dominikanske Republike najveći zdravstveni rizik predstavlja malarija, posebno u ruralnim područjima, u regijama uz granicu s Haitijem, ali i u provinciji La Altagracija uključujući i Punta Canu i Bavaro Beach. Budući da je malarija uvijek teška bolest bez obzira na težinu simptoma, neophodna je zaštita lijekovima - antimalaricima. Kako u navedenom području za sada nema podataka o rezistenciji na lijekove, može se koristiti Chloroqun koji je najjeftiniji ili neki od drugih antimalarika (npr. Mefloquin). Ovi se lijekovi ne nalaze na listi HZZO-a i mogu se nabaviti u nekim privatnim ljekarnama koje same određuju cijenu, pa tako ona može biti različita ovisno o ljekarni. Navedene antimalarike treba uzimati redovito, 1 tabletu tjedno ( uvijek isti dan u tjednu). Započinje se najmanje tjedan dana prije polaska na put, tijekom cijelog boravka u malaričnom području i još 4 tjedana nakon povratka. Lijek je bolje uzimati „na pun želudac“ jer se tako smanjuje mogućnost pojave mučnine. Međutim, niti jedan antimalarik ne pruža potpunu zaštitu od malarije a posebno ne pruža zaštitu od drugih infekcija koje prenose različite vrste komaraca i drugih insekata (Dengue, leishmaniasis, filariasis- bolestin koje se srećom vrlo rijetko javljaju prilikom kratkotrajnog turističkog boravka u tim krajevima). Stoga ne treba zanemariti i druge mjere osobne zaštite od uboda insekata. Uz uporabu zaštitnih mreža, adekvatne odjeće i obuće, potrebno je koristiti i repelente i insekticide.
Ne zaboravite ponjeti kreme za zaštitu od sunca. Ako istovremeno koristite i repelent za zaštitu od insekata, najprije nanesite kremu za zaštitu od sunca i pričekajte 10-15 minuta da se upije u kožu te nakon toga nanesite kremu za zaštitu od uboda insekata. Kada se ova dva preparata koriste istovremeno skraćuje se vrijeme njihovog djelovanja pa ih treba češće nanositi na kožu.
U prirodi, pa tako i na plaži, ne treba hodati bos zbog mogućnosti povreda, uboda otrovnih riba i biljaka, kao i mogućnosti penetracije kroz kožu stopala jedne vrste crva koji žive u tropskim krajevima pa tako i na karipskim otocima.
Uz sve navedeno, pazite na higijensku ispravnost hrane i pića koje konzumirate.
Prije polaska na put bilo bi potrebno provjeriti dali ste redovito procijepljeni protiv tetanusa u slučaju da dođe do povreda pa i onih „malih“ zbog kojih se obično ne traži liječnička pomoć.