Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


"pješčane bube"


Autor Poruka

LanaZ

19.02.2007. 11:30

Poštovana doktorice Lesnikar,

12.02.2007. vratila sam se iz Sri Lanke (Colombo, Bentota). Zadnjeg dana mog putovanja ležala sam u pijesku i u trenutku sam po sebi imala oko pedesetak sand flies-a. Danas je prošlo točno 8 dana od mog putovanja, a moje tijelo je prekriveno crvenim kvrgicama koje svrbe. Intezitet peckanja i svraba se smanjio, ali ne vidim pomaka vezano za crvenilo i otečenost. Molila bih Vas za savjet vezano uz tretiranje ovih uboda. Još slijedeća tri tjedna uzimam Lariam, a s obzirom da "pješčane bube" prenose razne bolesti ne znam da li je potrebno da obavim neke pretrage jer za sada nemam nikakvi simptoma.

Unprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Srdačan pozdrav,

Lana

Vladimira Lesnikar, dr. med.

02.03.2007. 14:00

Neposredno nakon uboda insekta javlja se svrbež i lokalno crvenilo oko mjesta uboda. Međutim neki od insekata mogu svojim ubodom prenjeti različite bolesti. Tako, prvenstveno u tropskim i subtropskim krajevima ali i rijetko u nekim zemljama južne Evrope ( Italija, južni djelovi Francuske, Portugal, Španjolska, Grčka, Turska) neki od sitnih insekti pod imenom sand fly (Phlebotominae, Diptera: Psychodidae) mogu ubodom prenjeti leishmanijazu. Ova se bolest javlja u više oblika ali češće kao kožni oblik, što ovisi o vrsti uzročnika ali i o endemskom području. Tako je kožni oblik bolesti češći u Afganistanu, Alžiru, Brazilu Iraku, Iranu, Peru Saudiskoj Arabiji i Siriji te Kini i Latinskoj Americi, dok je većina leishmanijaza unutarnjih organa stečena u Bangladešu, Brazilu, Indiji, Nepalu i Sudanu. Rizik infekcije veći je pri boravku u ruralnim podrujima, a ubodi insekata mnogo su češći noću, od sumraka do zore. Kod kožnog oblika bolesti, nekoliko tjedana pa i mjeseci nakon uboda insekta, na mjestu uboda (najčešće djelovi tijela nepokriveni odjećom, lice, ruke, noge) pojavi se kvržica. Lokalni limfni čvorovi mogu biti povečani. Poslije nekoliko mjeseci na vrhu kvržice može se pojaviti ranica okružena uzdignutim crvenkastim rubom. Može biti jedna ili više takvih promjena, a u nekim slučajevima mogu biti zahvaćene i sluznice. Iako većina ovih promjena spontano zacijeli, nakon dužeg vremena (nekad i godinu dana) ostaju vrlo ružni ožiljci. Neke ranice ne zarastaju već se šire na okolno tkivo.
U područjima Etiopije, Brazila, Dominikanske Republike i Venecuele nerijetko se javlja i diseminirani oblik kožne leishmanijaze, u kojij se promjene javljaju po većoj površini kože.
Najteži oblik ove bolesti koja zahvaća unutarnje organe i javlja se u Indiji, Kini, južnim djelovima Rusije, u nekim područjima Afrike, mediteranskim zemljama i Južnoj i Središnjoj Americi. Javlja se povišena tjelesna temperatura koja može trajati i do osam tjedana, ili se nakon nekog vremena ponovno javlja. Limfni čvorovi, slezena i jetra su najčešće povećani. Oboljeli osjeća malaksalost, gubitak apetita, javlja se proljev i gubitak tjelesne težine. Mjenja se i boja kože poglavito na licu i rukama koja postaje tamnija i sivkastog tona. Bolest se dijagnosticira u za to specijaliziranim laboratorijima (klinike za infektivne bolesti).
Svi navedeni oblici bolesti zahtjevaju pregled i liječenje infektologa.
Liječenje nije jednostavno, a lijekovi koji se koriste mogu imati neželjene nuspojave, pa je stoga važna prevencija.Osobe koje borave u spomenutim endemskim područjima, morale bi izbjegavati boravak u prirodi u vremenu od sutona do zore. Na prozorima, vratima i krevetima trebaju biti postavljene guste zaštitne mreže, jer su insekti vrlo mali, puno manji od komaraca. Za vrijeme boravka na otvorenom, treba nositi odjeću koja pokriva veći dio kože koliko to klimatski uvjeti dopuštaju ( dugi rukavi i duge hlače), a nepokrivene dijelove zaštititi repelentima ( sredstva koja odbijaju insekte). Kod primjene repelenata treba biti oprezan, naročito kod djece, kako sredstvo nebi došlo u kontakt sa sluznicama. Sloj nanesenog preparata ne treba biti debeo, već ga treba nanositi u više navrata ovisno o naznakama proizvođača, ali i o količini znojenja ili nakon kupanja. Nakon povratka u zatvoreni prostor sredstvo treba obvezno isprati s kože tuširanjem kako bi se smanjilo njegovo toksično djelovanje.