Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krstarenje južnim Karibima


Autor Poruka

dorica71

09.02.2008. 21:45

Za koji dan suprug i ja idemo na krstarenje južnim Karibima - Aruba, Curacao, St. Maarten, St. Thomas, Puerto Rico.
Molila bih odgovor na pitanje da li na tim destinacijama postoje neki posebni rizici po zdravlje i što možemo poduzeti kako bi ih prevenirali. Hvala.

Vladimira Lesnikar, dr. med.

12.02.2008. 21:25

Prema Vašim podacima nije vidljivo koliko ćete dugo boraviti na putu i u kakvim uvjetima, pa je teško predvidjeti sve moguće rizike boravka. No, vjerujem da se radi o turističkom putovanju uz hotelski smještaj, a u tim okolnostima nema obveznih cijepljenja. Ipak preporučam da provjerite da li ste uredno procijepljeni protiv tetanusa zbog mogućih povreda.
Jedina infekcija koja se posljednjih godina češće javlja na ovom području i može predstavljati opasnostje dengue groznica. Uzročnika ove bolesti prenosi određena vrsta komaraca koji žive na ovom području, a aktivni su tijekom cijelog dana iako najčešće nekoliko sati poslije svitanja i kasno poslijepodne, nekoliko sati prije mraka. Češće se nalaze u sjenovitim mjestima ili u blizini vode. Stoga svakako ponesite neki od preparata za zaštitu od uboda komaraca i nanesite ih u tankom sloju uvijek kada postoji mogućnost da vas ubode komarac (boravak na otvorenom). Postupak ponovite nakon što prestane djelovanje preparata (ovisno o uputstvu na pakovanju ili kad primjetite da Vas komarci bodu). Po povratku u zaštićeni, zatvoreni prostor repelent uvijek uklonite s kože tuširanjem. Isto tako nije potrebno nanošenje preparata na kožu koja je prekrivena odjećom.
Inkubacija dengue groznice iznosi otprilike 4-7 dana iako može biti u duža, do 14 dana. Simptomi bolesti nekada nisu izraženi ili sliče simptomima gripe, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, mučnina, povračanje, osip. Rijetko, kod otprilike 1% oboljelih javljaju se vrlo teški simptomi bolesti sa krvarenjima. Ako se navedeni simptomi jave u periodu boravka i do 14 dana nakon boravka u tropskim i subtropskim područjima, dijagnozu se potvrđuje serološkim testiranjem.
Na putu uvijek pazite na higijensku ispravnost hrane i vode, kao i češće pranje ruku, kako bi izbjegli infekcije koje se prenose tim putem, a najčešći su problem u turista.
Ne hodajte bosi kako bi izbjegli gljivična i parazitarna oboljenja.
Izbjegavajte dodir sa životinjama, a ako Vas slučajno ugrizu ili ogrebu, ranu odmah isperite vodom i sapunom i potražite liječnika.