Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


venezuela - margarita


Autor Poruka

reneo

01.11.2007. 18:45

Putujem sa suprugom sredinom prosinca na otok Margaritu u Karibskom moru iznad Venezule pa me zanima kakvi su zdravstveni rizici putovanja u to podrucje. Treba li se cijepiti protiv zute groznice? Denga groznica? Malarija? Postoji li neki kvalitetniji repelent koji biste preporucili? Kakvi su rizici u obalnom podrucju Venezuele? Također smo planirali izlet u grad Meridu u podrucju Anda. Pozdrav

Vladimira Lesnikar, dr. med.

22.11.2007. 12:40

Prije puta u Venezuelu, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Ovo cijepljenje treba obaviti najmanje 10 dana prije puta , a zaštita nakon cijepljenja traje 10 godina.
Prema Vašim posdacima boravit ćete u područjima koja graniče sa pokrajinama gdje tijekom cijele godine postoji rizik infekcije malarijom. Budući da su u Venezueli prijavljeni rezistentni uzročnici malarije preporučam Vam zaštitu jednim od navedenih lijekova: mefloquine (Lariam), atovaquone-proguanil (Malarone) ili doxycyclin (Doksiciklin, Hiramicin). Način uzimanja, nuspojave i dužina uzimanja, pa i cijena, ovise o lijeku. Uz to svakako ponesite na put i repelent koji sadrži DEET un koncentraciji od 20-35% koji štiti otprilike 8-12 sati ili repelent istog sastava u koncentraciji od 10-30% (npr. OFF!) koji štiti 4-6 sati. Dobru zaštitu pruža i repelent koji u svom sastavu sadrži Bayrepel (npr. Autan) u koncentraciji od 10% (štiti 3-5 sati) ili u koncentraciji od 20% (štiti 8-10 sati). Kod nanošenja repelenata treba paziti da oni ne dođu u kontakt sa sluznicama (oči, usta) i nakon povratka u zatvoreni i zaštičeni prostor treba ih isprati. Ako se jače znojite ili puše vjetar dok se nalazite na otvorenom, repelent treba češće nanositi, a nakon kupanja ponovno nanjeti. Ako je repelent u obliku spraya ne nanosite ga direktno na lice već na dlanove i zatim ga premažite na lice.
U Venezueli postoji opasnost od crijevnih infekcija uključujući trbušni tifus, hepatitis A, posebno u ruralnim područjima uz loše higijensko-sanitarne uvjete. Stoga posvetite punu pažnju na higijenski ispravnu vodu i hranu, kao i na higijenu ruku. Ako vaš put uključuje boravak u nesigurnim higijenskim uvjetima možete se cjepivom zaštititi od trbušnog tifusa i hepatitisa A.
Na putu izbjegavajte svaki kontakt sa životinjama (divlje životinje i nepoznate domaće životinje), kako bi izbjegli mogućnost ugriza.
Provjerite kada ste posljednji put procijepljeni protiv tetanusa i dali je potrebno docjepljivanje.
Želim Vam ugodan put.