Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Australija


Autor Poruka

Dunja

28.11.2007. 14:30

POštovana, putujem sa mužem i 2,2 godisnjim sinom 8.1.2 u Australiju. Vecinu vremena u gradu, Perth i Adelaide, docek nove godine Margaret River wine region of Western Australia, neke kolibice u bushu, nationalni park, ptice, drvece, klokani. Suprug putuje na 4 dana u Karrathu, tamo ce na nekom brodu spavati i loviti ribe i rakove. Sin je normalno cijepljen po nasem kalendaru, i dodadno hepatitis A., vodene kozice i ovogodisnja gripa. Dr Richter je za sina preporucio jos i pneumo 23, manje vise nevezano za australiju, to cemo cim nas jos vi savjetujete. Preporucujete li nam jos nesto? Tamo nam zivi familija, nisu nista pricali o specijalnoj zdravstveno-prirodnoj situaciji, jednostavno se mozda nisu sjetili, svakako cu jos veceras provjeriti, do tada, imate li vi neki savjet, za sina, za nas? Repelentima i sun faktorima ce nas oni opskrbiti, smatrate li da se moramo cijepiti protiv necega ili piti ne daj boze lijekove protiv malarije?
hvala unaprijed, srdacan pozdrav, Dunja

Vladimira Lesnikar, dr. med.

12.12.2007. 15:05

Put u Australiju ne zahtjeva posebna cijepljenja kako za odrasle tako niti za djecu koja su redovito cijepljena prema našem kalendaru cijepljenja. Prema podacima koje ste naveli Vaše je dijete uredno cijepljeno i tu ne treba ništa dodati. Za Vas i supruga preporučam da provjerite datum zadnjeg cijepljenja protiv tetanusa, pa ako je od tada prošlo blizu deset godina docijepite se samo jednom dodatnom dozom ovog cjepiva. Ako je proteklo vrijeme znatno duže od 10 godina procijepite se u potpunosti, jednom dozom prije puta, a preostale dvije po povratku. Stekla sam dojam da se odgovorno brinete za zdravlje svoje obitelji pa smatram da Vas ne trebam posebno upozoravati na higijensko ispravnu prehranu.
Naveli ste zaštitne kreme protiv sunca i insekata . Bolje je ako uzimate odvojene preparate a ne one koji sadrže mješavinu obje supstance. Najprije nanesite kremu za zaštitu od sunca i pričekajte da se dobro upije u kožu (10-15 minuta), a zatim nanesite kremu protiv insekata(repelent). Posebno oprezno nanosite repelente kod djeteta . Krema nikako nesmije doći u kontakt sa sluznicama (oči i usta), niti ju nemojte nanositi na ručice ako ih djete unosi u usta. Kremu nanosite samo na nepokrivene dijelove kože i obavezno isperite nakon prestanka rizika uboda insekata. Kremu nanesite u tankom sloju jer deblji sloj ne znači bolju zaštitu već samo veću toksičnost.
Ne zaboravite sa sobom ponjeti najosnovnije lijekove protiv temperature, sredstvo za pripremu otopine za rehidraciju u slučaju proljeva i sl.
Želim Vama i Vašoj obitelji ugodan boravak u Australiji

Dunja

17.12.2007. 08:30

POstovana,
mi smo vec "dolje", tako da smo zakasnili sa tetanusom, nadajmo se najboljem. Nisam nikada niti cula za repelent i sunblock u jednomn, ali puno hvala za savjete o nanosenju, bas sam mislila, sto vise repelenata, to boljehappy
Hvala puno, srdacan pozdrav
Dunja