Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


colonis descendentis


Autor Poruka

sberman

23.08.2010. 17:20

Poštovani dr. Tomek,

Zbog apsolutnog pomanjkanja informacija, u iščekivanju hospitalizacije u jednoj od zagrebačkih bolnica, molim Vas odgovor tj. očitanje nalaza jer osim ovoga što ću napisati, nijednu dr. informaciju nemamo ( tijek liječenja, karakteristike tumora i sl.). Otac je rođ. 1952., a hospitaliziran je zbog gubitka težine, apetita (koji se ubrzo povratio), pozitivnog hemokulta i mikrocitne anemije. Unaprijed se ispričavam zbog poduže poruke.

Iz nalaza:
Kolonoskopija: debelo crijevo-na 70cm/proksilani descendens/upalna stenoza s obilnim kontaktnim krvarenjem. Biopsija na PHD. Obilje hemoliziranog sadržaja proksimalnije. Nalaz biopsije: kl. dg. upalna stenoza. Materijal lokalizacija: sluznica kolona. Materijal su sitni komadići sluznice obloženi cilindričnim epitelom pravilna izgleda, dok je lamina proprija gusto difuzno prožeta limfocitima, plazma stanica te granulocitima.
Irigografija: kod irigografije s dvostrukim kontrastom, debelo crijevo se pokazalo do dna cekuma, koji je smješten na uobičajenom mjestu u donjem desnom abdominalnom kvadrantu. Kolon je uobičajeno smješten, neposredno ispod lijenalne flaksure tj. u području oralnog dijela silaznog kolona vidi se cirkumferentno stenozirajući-proliferativni proces na odsječku od 6.5 cm sa ostatnom širinom lumena oko 7 mm, neravnih kontura koji prvenstveno imponira na maligni proces. Uočava se blaža pre i poststenotična dilatacija kolona. Kontrast prođe kroz stenozu i ostali dio kolona je primjerene širine lumena i primjerenog sluzničkog makroreljefa, elastične stijenke, pravilnih kontura i uredne haustracije, sigma je izdužena-dolihosigma. U središnjem dijelu poprečnog kolona uz gornju stijenku vidi se okrugla promjena vel. 11 mm koja se ne pomiče pri kompresiji tako da je više vjerojatno da se radi o polipu nego fekalnoj masi.
MSCT: MSCT-om abdomena i zdjelice (nativni te presjeci uz upotrebu kontrasta u arterijskoj i porto-venskoj fazi) jetra, bilijarni sustav, pankreas, slezena, lijevi bubreg su urednog nalaza. Postoji simplex cista gornjeg pola desnog bubrega vel. 35 x 28 mm. Korpus i antrum želuca u području velike krivine su zadebljane stijenke (15 do 25mm) što može upućivati na promjene u okviru gastritisa (koji je gastroskopijom dokazan). Neposredno ispod donjeg pola slezene, odnosno u području lijenalne flaksure kolona uočava se nepravilna ekspanzivno-infiltrativno stenozirajuća tvorba vel. 46 x 48 mm, na dužini odsječka od oko 50 mm, koja značajno stenozira lumen, a prisutna je i infiltracija okolnog masnog tkiva. Opisana tvorba lijenalne flaksure dif.dg. može upućivati na ekspanzivno-infiltrirajući blastomatozni proces lijenalne flaksure kolona s tm. infiltracijom okolnog perikoličnog masnog tkiva, ali bez evidentn. značajnije limfadenopatije, no dif. dg.u obzir može doći promjena s upalnom infiltracijom okolnog masnog tkiva (Mb.Kron?). Ne uočava se retroperitonealne ili mezenterijalne limfadenopatije. MSCT-om zdjelice mokr.mjehur, rektum i pararektalno prostor, ishio rektalne fosse su urednog MSCT nalaza. Prostata je uvećana, pravilnih je kontura i homogene strukture. Ne uočava se limfadenopatije zdjeličnih ili ingvinalnih limfnih čvorova.
Zaključak: MSCT abdomena i zdjelice upućuje na ekspanzivno-infiltrativno stenozirajući blastomatozni proces lijenalne flaksure kolona s infiltracijom okolnog perikoličnog masnog tkiva, bez evident. limfogene diseminacije. Dif. dg. u obzir dolazi upalna promjena crijeva sa upalnom infiltracijom perikoličnog masnog tkiva (MB. Kron?)
UZV: jetra uredne veličine i ehogenosti bez fok. Lezija. Žučnjak, Žučni putevi i gušterača uredni. Slezena uredna, kao i prostata, bubrezi uz spomenutu Simlex cistu te mokr.mjehur.

Otpušten je na vlastito traženje zbog nastavka liječenja u dr.ustanovi uz dijagnozu:C18.6 Zloćudna novotvorina silaznog debelog crijeva.
Konkretno me interesira tijek liječenja, rezultati liječenja i ostale važne informacije.

Srdačan pozdrav i veliko hvala!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.09.2010. 01:25

Kod vašeg oca radi se o procesu koji je vrlo sumnjiv da je karcinom. Međuti to nije potvrđeno biopsijom nego je nalaz biopsije pokazao samo upalne promjene. To međutim ne znači da se ipak ne radi o zloćudnom tumoru. Nalaz MSCT-a ukazuje da je proces lokaliziran na debelo crijevo i okolno masno tkivo. Nije se proširio u limfne čvorove niti druge trbušne organe. Operacija je nužna i nezbježna. Za vrijeme operacije će se odstraniti zahvaćeni dio debelog crijeva i svo okolno tkivo zahvaćeno procesom kao i pripadajući limfni čvorovi. Svo tkivo(crijevo i okolno tkivo) odstranjeno za vrijeme operacije biti će pregledano patohistološki i tek nakon toga će se sa sigurnošću znati o čemu se radi, da li se radi o zloćudnom tumoru i koliko je proširen ili se radi o upalnoj bolesti debelog crijeva i kojoj vrsti upalne bolesti debelog crijeva. Prema tim podacima ovisi prognoza i daljnje liječenje.