Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dukes c - chron


Autor Poruka

26.02.2008. 23:40

Imam 52 godine,prije dva mjeseca operiran, adenocarcinima colonis Dukes c umjereno diferencirani tip, isječeno 38 cm crijeva s anusom, tumor promjera 7 cm nalazio se 2cm od anusa. Iz okolnog masnog tkiva izolirano 6 limfnih čvorova promjera do 0,7 cm od kojih u jednom nađeni maligni infiltrati, resekcijski rubovi uredni, kolostoma doživotna. Prije mjesec dana jako se upalila koža oko stome,što sam sanirao, ali ostala je upala sluznice koja jako boli i krvari,a krv pomalo izlazi i iz crijeva iako mi je stolica relativno uredna uzimajući u obzir da imam chron-colitis već 22 godine. Da bude još gore, od stome pa sve do lijeve zdjelične kosti napipava se tvrdo tkivo,vrlo bolno pogotovo kod izlaska stolice i plinova, koža je crvena, ponekad vidljivo otečena, a možda je poneki dan i povišena temparatura u vezi s tim..Na kontrolama je kao sve uredno,a to je posljedica operacije. Bio bih Vam jako zahvalan ako bi mi odgovorili na slijedeće: 1.Da li je normalna ta bolna oteklina (hernija ili...) i koliko još da budem strpljiv s njom? 2. Ima li načina da saniram sluznicu crijeva, za koju mi i doktori i sestre kažu da me nikako ne može boliti, a mene užasno boli? 3. Moram li se pomiriti s tim da više ne mogu ejakulirati, da li to znači da se ejakulat niti ne stvara ili pak ne može izlaziti? 4, Kako sam se počeo više kretati pojačalo se izlučivanje sluzi čak s tragovima krvi na analnom otvoru,pa me zanima smijem li nastaviti? 5,Obzirom da sam zbog izvjesnih posljedica radiokemoterapije na sluznicu crijeva, proljeve, krvnu sliku (sideropen. anemija) odustao od terapije, koliki sam rizik preuzeo zbog onog jednog limfnog čvora? Beskrajno sam Vam zahvalan!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2008. 23:00

Vaše su tegobe svakako velikim djelom uzrokovane i Chron-ovom bolešću koja je sama po sebi vrlo ozboljna. Svakako je potrebno otići specijalistu gastroenterologu koji će provesti ozbiljno liječenje Chron-ove bolesti koja je sada sigurno u vrlo aktivnoj fazi. O tvrdoju tvorbi koju opisujete oko anus pretera ne mogu, bez pregleda, reći da li se radi o herniji ili naprosto zgrčenom, spastičnom crijevu uslijed kolitisa. To će vam reći gastroenterolog ili kirurg koji vas je operirao i kojeg svakakko posjetite, a trebate ga posjetitit i radi ponovne pojave pojačanog lučenja sluzi i krvi na prirodni anus. Obzirom da je karcinom bio samo 2 cm od anusa lako je moglo, nakon što ste se počeli pojačano kretati, doći do ponovnog otvaranja rane ili do infekcije.
Što se tiče odustajanja od kemoterapije navesti ću vam statističke podatke pa sami procijenite koliki ste rizik preuzeli. Ozirom da se radi o stadiju Duke's C izgledi da preživite 5 i više godina bez kemoterapije su oko 57%-58%. Uz provedenu adjuvantnu kemoterapiju baziranu na 5-Fluorouracilu i leukovorinu što je standardno liječenje u R. Hrvatskoj ti bbi izgledi bili veći za daljnjih 13%. Kemoterapiju je još uvijek moguće provesti i uz vaše sadašnje tegobe.