Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom debelog crijeva


Autor Poruka

02.06.2021. 17:00

Pozdrav, majka (62 god) je dobila nalaz pa bih Vas molila da mi pojasnite o čemu se točno radi, koliko je stanje ozbiljno i koja opcija liječenja je najbolja.
Hvala unaprijed!

Dijagnoza: adenocarcinoma colonis
Nalaz: histoloski se nalaze komadici tumorskog tkiva gradeni od nepravilnih zlijezdolikih formacija oblozenih atipicnim epitelnim stanicama, hiperkromatskih jezgara i vidljivih mitoza. Tumorske zlijezde se nalaze unutar dezmoplasticne vezivne strome koja je zarisno nekroticna.

Katarina Antunac, dr. med.

18.06.2021. 22:40

Poštovana,
iz navedenog mogu samo reći da se radi o zloćudnom tumoru debelog crijeva. Uslijedit će daljnje pretrage, laboratorijski nalazi, MR zdjelice, CT toraksa, uz već učinjenu kolonoskopiju i kad se utvrdi koliko se tumor proširio donijet će se odluka o nastavku liječenja.

Niksy777

20.06.2021. 22:20

Hvala na odgovoru! Dobila je zadnji nalaz u kojem se predlaže plan liječenja i dijagnoza: PHD: adenoca colonis ; cT3N+CRM poz?
Kolonoskp: na 10cm od AK granice u dužini od 5cm infiltrativni proces koji zauzima cijelu cirkumferenciju lumena.
Indicirano neoadjuvantno kemoradioterapijsko liječenje, indicirana je primjena neoadjevantne kemoterapije po Folfox protokolu.
Uskoro bi trebala na neoadjuvantno zračenje, pa me zanima kako se podnosi ta terapija, postoji li opcija da se samo zračenjem izbjegne daljna terapija te koje vitamine i hranu predlažete za što bolji oporavak?
Čuli smo da su nuspojave poslije takve kemoterapije lakše, kakva je prognoza?

Katarina Antunac, dr. med.

20.07.2021. 15:15

Poštovana,
iz navedenog bih rekla da se zapravo radi o tumoru rektuma (završnog dijela debelog crijeva) a ne kolona. To bitno mijenja terapijski pristup jer se tumori rektuma zrače a tumori kolona se ne zrače.
Najčešće se zračenje provodi prije kemoterapije tijekom 5 dana i uglavnom se jako dobro podnosi. Moguće je i prvo provesti svu kemoterapiju a potom 5 dana zračenja. Zračenje ne može nadomjestiti operaciju, ono samo poboljšava lokalnu kontrolu bolesti nakon učinjene operacije. Smanjuje rizik da se bolest po operaciji vrati u zdjelicu- zračeno područje.
Vaš će Vam onkolog propisati nutritivnu potporu, ukoliko bude smatrao potrebnim.