Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nakon osmog ciklusa kemo - što dalje?


Autor Poruka

ampi

23.01.2008. 17:40

Poštovani,

U ožujku 2007. mojoj majci je dijagnosticiran tumor debelog crijeva, Dukes C.
Operirana je uz dijagnozu:
- Ileus
- Adenocarcinoma colonis descendentis (Dukes C, Astler-Coller C2, TNM: T3, N1, Mx)
- Polypus colonis (tubularni adenom s prisutnom displazijom “low grade” stupnja)
Postoperativna vrijednost CEA: 9,43
Primila je ukupno osam ciklusa kemoterapija:
Mayo 5-FU 700 mg u 500ml F.O. 1-5. dan, LV 30 mg u 100 ml F.O. 1-5. dan, Reglan 2 amp. Dexamethason 8mg
Nakon sedmog ciklusa CEA marker iznosi 11.9 ng/mL. Nakon osmog ciklusa (koji je završen 07.12.2007) nalazi pokazuju povišenje CEA markera na 17.9 ng/mL.
Prepisujem Vam nalaz nakon osmog ciklusa:
Subjektivno je dobro, stolice redovite, povr. proljevaste, apetita dobrog, težina stabilna. U klin. statusu mobilna, afebrilna, kardiorespiratorno kompenzirana, bez periferne limfadenopatije, abdomen mekan, palpatoralno je bezbolan, organomegalije ne palpiram, kao niti patol. rezistencija, dobra funkcija stome. Ekstremiteti bez edema.
L 10.1 E 4.14 HGB 121 HCT .357 MCV 86.2 PLT 409 Hepatogram, GGT - uredno
RTG pluća i srca: na plućima nema formiranih infiltrata, izraženiji hilusi kao i crtežu kaudalnom raspletu, koštano premoštenje prednjih okrajaka VII i VIII rebra desno. U gornjim pl. poljima obostrano manji fibroskl. ožiljci.
UZV abdomena: jetra bez vidljivih žar. Lezija, u žučnjaku odjeci nekoliko sitnih kamenaca, u loži operat. odstranjene slezene okruglasta cistična tvorba, promjera oko 24 mm, abdominalni limfni čvorovi, slobodna tekućina u trb. šupljini i žar. lezije umaloj zdjelici se nisu mogle vizualizirati.
CT abdomena i zdjelice: jetra bez vidljivih žar. lezija. Stanja iza splenektomije i odstranjenja kolona descendensa, u području lože slezene vidljiv splenunkul promjera 27 mm. Uz distalni dio aorte s desne strane vidljiv limfni čvor promjera 6 mm. Unutar male zdjelice nema vidljivih znakova uvećanja limfnih čvorova. Obostrano ingvinalno vidljivo nekoliko sitnih limfnih čvorova promjera do 5 mm.
Učinjenom obradom bez jasnih znakova recidiva bolesti, no s obzirom na porast tm markera CEA, potrebna kontrola za mjesec dana uz novi lab. nalaz CEA, CA 19-9, KKS, te irigografija.

Ovih dana majka radi nove nalaze.
Lijepo Vas molim za slijedeće odgovore:

1. Ako CEA ostane povišen, a CA 19-9 se pokaže također povišenim, da li se sa sigurnošću može reći da se radi o recidivu?
2. Da li bi magnetska rezonancija abdomena sa sigurnošću mogla pokazati recidiv (ili postoji mogućnost da se ni ovom metodom ne vidi, a unatoč postojanju)? Da li preporučate magnetsku rezonanciju u ovom trenutku?
3. Da li postoje neke vrijednost CEA koje se smatraju prihvatljivima u ovom stanju, ako kroz duži period ostanu u tom limitu? Da li bi to značilo da nema tumorskih stanica? Ili da se nema progresa u njihovom razvoju?
4. Koliko je izgledna operacija za uklanjanje stome i vraćanje debelog crijeva u svoju funkciju?

Oprostite na toliko pitanja. Unaprijed sa Vam zahvalan, na bilo kakvom odgovoru.


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.01.2008. 23:00

Povišena razina bilo kojeg markera u serumu bolesnika operiranog i liječenog zbog raka debelog crijeva temeljito je sumnjhiva na pojavu, metastaza ili recidiva već operiranog tumora ili na pojavu novog tumora. Ako pretrage koje su sada u tijeku ne otkriju lokalizaciju metastaza/recidiva preporučio bih da se tada učini PET/CT koja je značajno primjerenija ovom kliničkom problemu nego MR-abdomena.Ako niti PET/CT ne otkrije lokalizaciju bolesti, tada još uvije ne možeete biti sigurni da metastaze ne postoje, ali možete barem biti sigurni da neće doći do značajnijeg pogoršanja stanja bolesnika u kratkom razdoblju. Tada je opravdano ponoviti PET/CT nakon 3-6 mjeseci.