Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak debelog crijeva


Autor Poruka

vrcic

31.01.2008. 11:10

Koliko je proširena moja bolest i koje su mogućnosti lječenja u mom slučaju? Imam 27god.,prije pola godine su mi u bolnici ustanovili familijarnu polipozu i tumor na debelo crijevu nakon čega sam operiran.
Unaprijed hvala na odgovoru, ovaj tekst ispod sam prepisao sa biopsijskog nalaza.
Klinička dijagnoza: Npl. Colonis desc., Polyposis colonis
Patološka dijagnoza: Adenocarcinoma mucinosum coli.dukes c. Polyposis coli.
Opis:
1. primljeno je resecirano debelo crijevo u dva dijela.
U isječku crijeva dužine 13,5 cm nalazi se 1,2 cm od bližeg resekcijskog ruba ulceroinfiltrativna tumorska tvorba cijelom cirkumferencijom u dužini 4 cm. Histološki tumor odgovara mucinoznom tipu adenocarcinoma. Tumor infiltrira sve slojeve stjenke i širi se u okolno masno tkivo. Timor se ne nalazi u resekcijskim rubovima. U okolnom masnom tkivu nađe se 11 limfnih čvorova. Histološki, u 10 limfnih čvorova tumorske metastaze mucinoznog adenocarcinoma.
U drugom isječku debelog crijeva dužine 11 cm brojne sitne polipozne tvorbe koje se nalaze i u prethodno opisanom isječku crijeva, histološki s displazijom epitela I do II stupnja. Polipozne tvorbe se nalaze na resekcijskim rubovima oba isječka crijeva.
2. primljen je crvuljak dužine 6 cm. Histološki lumen u distalnom dijelu obliteriran masnim tkivom i vezivom.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.02.2008. 14:20

Prema TNM klasifikaciji kod vas se radi o pT3 pN2 M0; klinički stadij IIIC. Dakle o prilično uznapredovalom lokalno proširenom tumoru, ali bez pojave udaljenih metastaza. Zapravo to je lokoregionalno(zbog velikog broja zahvaćenih limfnih čvorova) najuznapredovaliji mogući, još operabilni, stadij. Sljedeći viši stadij je stadij IV, to jest pojava metastaza u udaljenim organima(jetra, pluća, i.t.d.) Operacijskim zahvatom kod vas je jostranjen tumor i svi limfni čvorovi, kao i ostatak debelog crijeva koje je čitavo bilo zahvaćeno polipima(polipoza). Obzirom na veliki broj zahvaćenih limfnih ćvorova, postoji opasnost da se bolest pojavi u udaljenim organima. Zbog toga je kod vas nužno provesti sdjuvantnu kemoterapiju. Svakako se javite onkologu na pregled koji će odrediti i provesti kemoterapiju.