Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz biopsije-Neoplasma recti.


Autor Poruka

Urar

15.06.2009. 21:10

Štovani!
Otac rođen 1936. operiran je nedavno, DG: Adenocarcinoma colonis sygmoidei
Adenocarcinoma metasticum mesenterii
Nađen je tumorski proces sigmoidnog kolona veličine oko 6 cm koji je probio stijenku crijeva s metastazama po mezenteriju crijeva, u jetri se nisu našle presadnice.Otac se dobro oporavlja i pokazuje veliki trud za normalnim životom. Uz našu potporu nadam se da će i uspjeti. Budući je majka težak srčani bolesnik i uz oca jako vezana, strah me je za oboje. Molila bih, stoga Vaše cijenjeno mišljenje i savjet. Otac se sutra javlja onkologu radi dogovora za terapiju.
Nalaz biopsije je sljedeći: 1 Adenocarcinoma mucinosum colonis. T3N1MxG2 Astler-Coller=C2 Dukes=C
1 Adenocarcinoma metastaticum mucinosum lymphonodi
2 ./.
1.Primljen je segment debelog crijeva duljine 26 cm gdje se na 8 cm od bližeg resekcijskog ruba nađe polipozna tumorska tvorba promjera do 4 cm koja infiltrira stijenku crijeva i širi se u okolno masno tkivo.. Histološki je tumor građen od žljezdolikih formacija obloženih atipičnim umjereno dobro diferenciranim epitelnim stanicama s ekstra celularnom produkcijom sluzi više od 50% koje infiltriraju mišićni sloj, probijaju ga i šire se u mast uz nalaz perineuralne i perivaskularne invazije. Iz okolnog masnog tkiva izolira se 8 limfnih čvorova promjera do 0,6 cm gdje se u 1 limfnom čvoru nađe invazija opisanim tumorom, a u preostalim folikularna hiperplazija.
2. Resekcijski rubovi stijenka debelog crijeva bez patohistoloških promjena.
Nadopuna nalaza: Imunohistokemijski tumorske stanice pokazuju negativnu reakciju na EGFR (0)

Iz svega ovoga, kao laiku, jasno mi je da se radi o uznapredovalom tumoru, no koliko je limfnih čvorova stvarno zahvaćeno- nije mi jasno, a i nadopunu nalaza ne razumijem. Koja bi tu terapija u obzir dolazila i kakve bi bile prognoze za daljnji oporavak?
Doista bih Vam bila jako zahvalna kada bi mi pojasnili cjelokupnu očevu situaciju, iščitanu iz gore navedenog.

Unaprijed zahvaljujem! Zabrinuta kćer

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.06.2009. 23:15

U pravu ste! Radi se o dosta uznapredovalom tumoru kliničko-patološkog stadija III. Izgledi vašeg oca da preživi 5 i više godina bez ikakvog liječenja su 45%. Uz adjuvantnu/postoperacijsku kemoterapiju koja treba sadržavati 5-fluorouracil i leukovorin izgledi se poboljšavaju 13%. Ako se u kemoterapijsku kombinaciju uključi i oksaliplatin izgledi se poboljšavaju za još oko 3,5%. Oksaliplatin se, međutim, ne nalazi na listi lijekova HZZO-a za ovu indikaciju