Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca ductale invasivum mammae 1.


Autor Poruka

GDANIELA

22.01.2007. 17:50

Poštovani,

moja majka je prije 5 godina operirala rak dojke. Prestala je piti Novaldex kak je i preporučeno, ali mi (djeca) mislimo da bih ga možda trebala nastaviti piti. Prepisati ćuj Vam dijagnozu s otpisnog pisma.
Ca ductale invasivum mammae 1. sin... (C 50.1) G III
Biopsio ex tempore. Quadrantectomia cumevacuatio axillae sin..Drainagex2.
ER:254 Pgr:297
Još jedanput bih molila cijenjenog liječnika da li bi on preporučio dalje Novaldex ili čak Herceptin.
Mi smo svjesni da je ova vrsta tumora veoma opasna, ali ipak bih Vas molila da nam pobliže , laički objasnite.
Unaprijed zahvalna!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.01.2007. 22:30

Niste naveli sve važne podatke o tumoru vaše majke (veličina tumor, status pazušnih limfnih čvorova, HER2 status) na temelju kojih bi vam mogao dati sasvim pouzdani odgovor. Međutim, i na temelju navedenih podataka može se zaključiti da se kod vaše majke radilo o visoko hormonoosjetljivom tumoru u ranoj fazi te je za nju odgovarajuće liječenje bilo Nolvadex tijekom 5 godina kao što ga je i uzimala. Nolvadex se ne može uzimati dulje od pet godina jer tada dolazi do smanjenja njegovog povoljnog učinka i pojavljuju se neki štetni učinci. Danas postoje drugi lijekovi koji se koriste za produženu adjuvantnu hormonoterapiju i nalaze se se na A listi lijekova HZZO-a. Najbolje da o produženom adjuvantnom hormonskom liječenju porazgovarate s majčinim onkologom ili liječnikom koji joj je prepisao Nolvadex. Na taj način će biti donešena najbolja odluka o daljnjem liječenju vaše majke.

GDANIELA

26.01.2007. 09:55

Poštovani gospodine Tomek,

kako ste naveli da nisam navela važnije podatke o tumoru moje mame, ja ih sad šaljem.
Tumor je bio veličine 22mm na granici gornjih kvadranata i učinjena je kvadrantektomija 1. dojke sa evakuacijom istostrane axile. Piše još ovako: iz pHD opisa vidljivo je da se radi o nešto ograničenom čvoru do 2,5 cm odstranjena su tri l.č. koje pokazuju reaktivne promjene. Bez lokalnog recidiva. Za očitanje HER poz/neg gospodine doktore ja nisam nigdje u nalazima propčitala to očitanje.
Dobila je 6 sustavnih terapija Farmorubicin 80mg, Endoxan 800mg, uz premedikaciju amp. Reglana i Dexamethasona 8mg. Svaka 3 tjedna. Zadnja tri puta dobila je i po 1 ampulu Normabela. Išla je na 30 zračenja.
Ja bih vas još jednom zamolila da mi kažete kakve su šanse preživljavanja kod moje majke. I može li ona uzimati Herceptin?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.01.2007. 11:30

Sama činjenica da se unutar prvih pet godina nakon operacije nisu pojavile metastaze, govori da su izgledi vaše majke prilično dobri. Najvažniji pokazatelj dobre prognoze su pazušni limfni čvorovi nezahvaćeni tumorom i visoka homonoosjetljivost tumora vaše majke. Ona je do sad primila adekvatno liječenje, a o produženom homonskom liječenju porazgovarajte s njezinim onkologom. Lijek koji se za to upotrebljava zove se Femara i na A listi je je lijekova HZZO-a. Također, zatražite da se naknadno, u tkivu tumora vaše majke koje je sačuvano u arhivi patologije bolnice u kojoj je operirana, odredi HER-2/Neu status. Međutim, ovog trena kada bi se i radilo o HER2-pozitivnom tumoru, a bez evidentnih metastaza, uvođenje Herceptina u liječenje nije indicirano niti potrebno.

GDANIELA

14.02.2007. 22:10

Poštovani gospodine Tomek,

javljam Vam se opet. Kak ste već upoznati s tim da je moja majka imala rak dojke s visokom hormonalnom osjetljivošću sada bih Vas zamolila da mi pomognete s jednim lijekom koji bi pila zbog "navale" vrućine. Ima strašne valunge svakih 45-60min koji traju od 2001.g. Do sada nije ništa pila, ali smo našli lijekove na biljnoj bazi "REFEMIN". Na njima piše da se preporučuju ženama koje ne smiju uzimati hormonske lijekove ili nakon što prestanu uzimati hormonsku terapiju. Lijepo bih Vas još jednom molila za Vaše cijenjeno mišljenje.

Unaprijed zahvalni!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.02.2007. 00:05

Na žalost, protiv napada vrućine ne postoji učinkovit lijek. Ne bih vam preporučio niti Refemin budući su u njemu djelotvorne supstance fitoestrogeni o čijem djelovanju kod bolesnica s rakom dojke ne postoje pouzdani podaci. Neka majka uzme neki blaži sedativ ili anksiolitik. Napadi vrućine će nakon nekog vremena prestati.