Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Carcinoma lobularae invasium


Autor Poruka

zcaplja

09.03.2007. 21:55

Majci je učinjena opracija lijeve dojke prilikom čega je odstranjen tumor veličine do 2 cm. i okolno tkivo, te je u otpusnom pismu navedeno da je tumor makroskopski bio benignih karakteristika. Patohistološki nalaz međutim to nije potvrdio i dg. je carcinoma lobularae invasium b.r. index 6.Karcinom je hormonski ovisan.Zanima me bi li ispravno bilo naknadno ukloniti i aksilu kako bi se analizirali i limfni čvorovi te odredila terapija ili to nije potrebno?Je li za vrijeme operacije trebala biti učinjena intraoperativna analiza tumora kako bi se jednom operacijom uklonilo sva što je potrebno za sigurno postavljanje dijagnoze? Kakve su prognoze kod ove vrste karcinoma ukoliko limfni čvorovi nisu zahvačeni i nema metastaza?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.03.2007. 00:05

Kod vaše majke radi se o tumoru srednjeg stupnja zloćudnosti, a to što je hormonski ovisan je povoljan prognostički pokazatelj. Međutim za točniju prognozu i odluku o vrsti potrebnog adjuvantnog liječenja svakako treba odstraniti limfne čvorove pazuha i utvrditi da li su zahvaćeni ili ne metstazama, kao i odrediti status HER-2 u tkivu tumora.U ovom trenutku sigurno je samo da vaša majka treba biti podvrgnuta lokoregionalnom zračenju dojke i adjuvantnoj hormonoterapiji. Podaci o statusu pazušnih limfnih čvorova i HER-2 mogu značajno promijeniti prognozu i ukazati na potrebu primjene kemoterapije i/ili trastuzumaba.

zcaplja

26.03.2007. 22:00

Zahvaljujem na predhodnom odgovoru i javljam se s nekim novim podacima nakon što je učinjena druga operacija.Uklonjena je cijela dojka i aksila. u ostatku dojke nije pronađeno malignih stanica, a od 20 limfnih čvorova pozitivna su 3. HER je nagativan. !0% malignih stanica pokazuje osjetljivost na estrogen. Kakva bi terapija bila najbolja u ovom slučaju i kakva je prognoza bolesti?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2007. 23:15

Za točnu prognozu i način liječenja, potrebno je znati starost vaše majke kao i podatak o estrogenskoj osjetljivosti tumora. Ne znam što znači !0% tumorskih stanica je osjetljivo na estrogene?

zcaplja

06.04.2007. 22:00

Majka je rođena 1949.god.
Vezano uz estrogensku osjetljivost karcinoma navodim iz nalaza:Imunohistološkom analizom nalazi se pozitivan izražaj estrogenskih receptora u 10% jezgara zloćudnih stanica, dok je izražaj prog.negativan, te se radi o hormonski ovisnoj neoplazmi.
Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.04.2007. 11:05

Ako su svi navedeni podatci potpuno točni, vaša majka se nalazi na granici bolesnica sa srednjim i visokim rizikom. To znači da, ako ne bude primijenjeno nikakvo adjuvantno liječenje, ima 52%-74% izgleda da preživi 10 godina i 30%-60% izgleda da u tom razdoblju ne doživi recidiv(povrat) bolesti. Međutim ako se kod vaše majke primijeni adjuvantna kemoterapija s antraciklinima(vrsta citostatika), lokoregionalna adjuvantna radioterapija(zračenje dojke i okolnih limfnih čvorova) i nakon toga još i adjuvantna hormonoterapija u trajanju od 5 godina, izgledi vaše majke rastu na 72%-85% da preživi deset godina, odnosno na 70%-84% dase u tom razdoblju ne dogodi niti recidiv bolesti. Svakako vam savjetujem da svoju majku odvetete u specijaliziranu onkološku ustanovu radi daljnjeg, adjuvantnog liječenja.