Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammae lat sin Tlc N0 M0


Autor Poruka

zvone111

13.03.2007. 16:55

Majka (r. 1946.) se javlja u centar za onkologiju, na Tim za bolesti dojke, poradi odluke o daljnjem lječenju i praćenju.
DG: Ca mammae lat sin Tlc N0 M0
OP: 06.02.2007. Quadrantectomia sup et avcuatio axillae lat sin
PHD: Ca ductale invasium mammae gr I
Tumor velik 1,3 x 1,1 cm zadovoljavajuće od rezanih rubova ;
Pregledano je 6 lč, svi bez tumorske infiltracije;
Status hormonskih receptora : ER ++ u 70% tm st, PR- bojenje nije uspijelo
Her 2 status: ++

Predioeracijski UZV dojki i mamografija pokazali suspektnu tvorbu u GLK NA 2h u lijevoj dojci. Citološka punkcija susp. tvorbe pokazala da se radi o adenokarcinomu.

Postoperacijska obrada:
Scintigrafija skeleta (19.02.2007.) : uredan nalaz
Tumorski biljezi (CEA i Ca 15,3) urednog prikaza.
UZ abdomena (29.01.2007.) : Nađene su aneurizmatski promijenjena abdominalna aorta s izrazito tromboziranim zidom.
RTG srca i pluća (26.01.2007.) : urednog prikaza., ožiljci starog spec. procesa.

Savijetuje se nastavak lječenja specifičnom onkološkom terepijom, i to inicijano adjuvantnom radioterapijom, potom hormonskom terapijom, te eventualno imunoterapijom. Poradi HER2 statusa koji je imunohistokemijski definiran kao ++, potrebno je uraditi FISH pretragu. Određen je planirani termin radio terapije uz donošenje sviježih nalaz KKS, DKS i biokemijskih pretraga krvi.

Molim Vas za prognozu nastavka lječenja odnosno izglede izlječenja, zašto se onkolozi nisu odlučili i za kemo terapiju, i kakvi su rizici neprovođenje iste. Mislite li da moja supruga zadovoljava novim smjernicama HZZO-a za primjenu Herceptina i pacijentima bez metastaza, prporučate li Herceptin, kakve su nus pojava i dodatni rizici uzimanjem istog.

Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovorima.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.03.2007. 19:45

Prema navedenim karakteristikama tumora vaša majka ulazi u skupinu bolesnica s niskim rizikom i zato joj je preoručena samo lokoregionalna radioterapija i nakon toga adjuvantna hormonoterapija. Međutim svakako je potrebno sa sigurnišću odrediti HER-2 status. Ako FISH pretraga pokaže da se radi o HER-2 amplifikaciji tada bi vaša majka ušla u skupinu sa srednjim rizikom i bilo bi potrebno liječenje i kemoterapijom. Herceptin se ovog trena još ne nalazi na listi lijekova HZZO-a za liječenje bolesnica s ranim, ne metastatskim rakom dojke.

zvone111

21.03.2007. 13:55

Hvala vam na odgovoru, imam još par pitanja i rezultate FISH pretrage.
Majka je počela sa zračenjem, rezultat FISH pretrage je uredan, s obzirom da ovim nalazom majka ostaje u skupini s niskim rizikom znači li to da neće biti potrebna eventualno imunoterapija prije prepisana u nalazu.
U inicijalnom nalazu stoji da je Her 2 status je ++, a rezultati dodatno tražene FISH pretrage su uredani, molim Vas možete mi objasniti rezultatre FISH pretrage u odnosu na Her 2 status ++, znači li to da tumor moje majke više ne spada u Her2 agresivnije tumore i da lječenje Herceptinom (koji će od 23.03.2007.g. biti na listi HZZO-a za bolničko lječenje) ne bi imalo nikakva efekta.
Također vas molim za procijenu potpunog izlječenje odnosno zalječenja.

Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovorima.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2007. 00:05

Kod vaše majke se nikada nije niti radiolo o sigurno HER2-pozitivnom tumoru. Nalaz HER ++ je samo upućivao na to da bi se moglo raditi o pojačanoj aktivnosti HER2-gena u tumoru vaše majke. FISH pretragom, koja je kao što navli normalna, je isključeno pojačanje aktivnosti HER2-gena. Prema tome nikakve koristi ne bi bilo od liječenja Herceptinom to jest imunoterapijom. Vaša majka ima nešto više od 85% izgleda da preživi 10 godina uz preporučeno joj liječenje.