Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Citoliški nalaz


Autor Poruka

anita5

07.12.2018. 22:45

Molim Vas da mi objasnite sljedeći citološki nalaz:
U ramazima amorfna masa,nešto fagocitai pigmentofaga, po koja manja papilarna nakupina stanica duktalnog epitela(u uzorku desno) i jedna nakupina jače degenerativno promijenjenih stanica( u uzorku lijevo).Preporuča se ponoviti citološku pretragu za 3 mjeseca.
Redovito radim ultrazvuk(zadnji rađen u desetom mjesecu 2018,-obostrano dilatirani mliječni kanali urednih rubova,a koji su desno i blago cistični.Patoloških lezija u dojkama se ne uočava.Aksile b.o. BI-RADS 2) , mamografiju i citološku analizu.Iscjedak imam iz obe dojke i citološki ga kontroliram od 2013.godine ali sad se prvi put spominju degenerativne promjene stanica pa sam zabrinuta o čemu se radi.
Unaprijed hvala na Vašem odgovoru

Katarina Antunac, dr. med.

13.12.2018. 13:55

Poštovana,
u Vašem nalazu se ne opisuje stanica koje bi upućivale na zloćudne promjene ali s obzirom na ove degenerativno promijenjene, preporuka je da za 3 mjeseca ponovite pretragu. Dakle, zasad nema razloga za brigu ali nastavite s redovnim kontrolama.

Slavujica

10.03.2020. 13:40

Poštovana,imam 31godinu i uradila sam punkciju kvržice na desnoj dojci. Nalaz je sljedeći: rijetke duktalne stanice,fragmenti veziva,brojne pjenušave stanice i fagociti,obilno acelularnog detritusa. Poliferacija epitela-FCP
Ako može objašnjenje,hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

12.03.2020. 10:45

Poštovana,
najvjerojatnije se radi samo o fibrocističnim promjenama. Međutim, nalaz citologije se može samo interpretirati u sklopu kliničkog pregleda, nalaza UZV-a te svih ostalih učinjenih pretraga.

Slavujica

13.03.2020. 22:40

Pregledana sam od strane kirurga koji je izrazio sumnju na fibroadenom,što je i potvrđeno uzv-om. Nego zbog toga što mi je sestra prebolila karcinom dojke me poslao i na punkciju. Međutim zbog cjelokupne situacije s novim virusom još nisam u mogućnosti doći kod njega na kontrolu pa sam se zato obratila Vama za očitanje ovog citološkog nalaza. Na nalazu osim rezultata piše i UZV kontrola.

Katarina Antunac, dr. med.

24.03.2020. 09:35

Poštovana,
citološki nalaz govori u prilog fibroadenoma.
Svi se nadamo da će se stvari vratiti u normalu čim prije pa da ćete moći nastaviti s pretragama. Zasad ništa ne upućuje na hitnost a Vi pratite kvržicu pa ukoliko primijetite promjene u smislu rasta ili upale, javite se svom liječniku, bez obzira na sve.